ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπάκας στο Newsbomb.gr: «Αφήνουν τη βραχυχρόνια μίσθωση και επενδύουν με στόχο τη μηνιαίο εισόδημα»

Μπάκας στο Newsbomb.gr: «Αφήνουν τη βραχυχρόνια μίσθωση και επενδύουν με στόχο τη μηνιαίο εισόδημα»

Οι εγχώριοι και οι αλλοδαποί επενδυτές , αφήνουν πίσω τους τη βραχυχρόνια μίσθωση και επενδύουν στην άμεση ανακαίνιση ακινήτων κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και σε όμορους δήμους με στόχο την άμεση μεταπώληση ή/και την μακροχρόνια μίσθωση επιπλωμένων ή μη .

Όσον αφορά τις μακροχρόνιες μισθώσεις, βάση των αυξήσεων που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 2 χρόνια κυρίως στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, η αγορά ακινήτου που χρήζει πλήρη ανακαίνιση σε τιμές μειωμένες κατά 30%- 50% σε σχέση με τα κατοικήσιμα ακίνητα ηλικίας πλέον ακόμη και πριν το 1970 που πριν 2 -3 χρόνια αποτελούσε κριτήριο το ακίνητο να είναι κατασκευής μετά το 1970 και τους νέους αντισεισμικούς νόμους.

O κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates μίλησε στο Newsbomb.gr για τη νέα «τάση» των ακινήτων.

«Στοχεύουν κυρίως σε ακίνητα έως 40 τμ-60 τμ ή και μεγαλύτερα έως 140 τμ που μπορούν να χωριστούν σε 2 ή/και 3 διαμερίσματα» είπε ο κ. Μπάκας. Σύμφωνα μα τον ίδιο «βασικό χαρακτηριστικό για την επιλογή του εκάστοτε διαμερίσματος είναι να βρίσκεται άνω του 1 ου ορόφου και πλησίον μέσων μαζικής μεταφοράς και ιδιαίτερα σε στάση του μετρό. Αν αναλογιστούμε ότι πάνω από το 60% των ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας έχουν κατασκευαστεί πριν το 1960. Ενώ, σε ελάχιστα ακίνητα οι ιδιοκτήτες τους έχουν προβεί σε ενεργειακή ή/και αισθητική αναβάθμιση. Παράλληλα πάνω από το 80% των ακινήτων του κέντρου χρήζουν βασικών παρεμβάσεων αποκατάστασης» επισήμανε ο κ. Μπάκας.

«Μη ξεχνάμε ότι βάση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε στη βουλή, παρέχεικίνητρα για τις δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων. Συγκεκριμένα, ορίζει τη δυνατότητα έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες για υπηρεσίες ενεργειακής, αισθητικής ή λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων με μέγιστο όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ » είπε ο κ. Μπάκας και πρόσθεσε «απαραίτητη προϋπόθεση για την μείωση του φόρου από το ποσό των δαπανών, αποτελεί η απόδειξή τους με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα «η έκπτωση φόρου θα μειώνεται σε ισόποσες κατανεμημένες δόσεις σε περίοδο 4 ετών, σε ποσοστό 40% του ύψους τους, το φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ» επισήμανε.

Το 2020 θα καταγράψουμε στιγμιαίες αυξητικές τάσεις που ο μεγαλύτερος αριθμός
συναλλαγών θα προέρχεται κυρίως από επενδυτές που θα επενδύσουν σε ακίνητα με στόχο την άμεση ανακαίνιση και την μακροχρόνια – συμβατή μίσθωση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπάκας μιλώντας στο Newsbomb.gr «οι επενδυτές γνωρίζουν ότι η αναζήτηση κατοικίας προς μίσθωση στην Ελλάδα έχει ενταθεί τα τελευταία 2 χρόνια και οι τιμές μίσθωσης σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας έχουν καταγράψει αυξήσεις ακόμη και 30%».

Έτσι, σκεπτόμενοι τα παραπάνω δεδομένα, «θα επενδύουν στην αγορά κατοικίας με στόχο το μηνιαίο εισόδημα» ανέφερε ο κ. Μπάκας και συνέχισε «μη ξεχνάμε ότι, αν κάποιος αλλοδαπός επενδυτής έχει αποταμιεύσεις σε τράπεζες του εξωτερικού πολλές φορές αντί να έχει αποδόσεις από τον καταθετικό του λογαριασμό (δλδ κάποιο επιτόκιο) , πληρώνει ετήσια έξοδα για την τήρηση του τραπεζικού λογαριασμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλές φορές το αποταμιευμένο κεφάλαιο που διαθέτει για επένδυση, σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στην Αμερική και στην Αυστραλία δεν επαρκεί για αγορά κατοικίας.

«Σε αντίθεση με την Ελλάδα που με την αγορά κατοικίας σε περιοχές του κέντρου (δυάρι, γκαρσονιέρα) έως 50.000 ευρώ μπορεί να αποκτήσει μηνιαίο εισόδημα ακόμη και 300 ευρώ με 400 ευρώ , απόδοση καθόλου ευκαταφρόνητη σε σχέση με το επενδυμένο κεφάλαιο και τα δεδομένα στις χώρες που διαμένουν» είπε ο κ. Μπάκας.

Ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, μας έδωσε και στοιχεία βάσει των οποίων φαίνεται η αυξημένη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2020: Νωρίτερα οι πληρωμές - Οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία

Σχετικές ειδήσεις