ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Ψάχνει για «κρυμμένα» τετραγωνικά στον ΕΝΦΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Ψάχνει για «κρυμμένα» τετραγωνικά στον ΕΝΦΙΑ
Pixabay

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών τα ακίνητα - Ξεκινάνε διασταυρώσεις του ΕΝΦΙΑ με τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι στον ΕΝΦΙΑ υπάρχουν «κρυμμένα» τετραγωνικά που μπορούν μετά από διασταυρώσεις να «αποκαλυφθούν» και να φορολογηθούν. Επιπλέον, υπάρχουν και ορισμένοι ιδιοκτήτες που έχουν δηλώσει μικρότερη επιφάνεια ιδιοκτησίας από την πραγματική στο Ε9.

Για να αντιμετωπίστούν οι «παραλήψεις» από πλευράς των ιδιοκτητών έχει αποφασιστεί η διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος ακινήτων του TAXISnet με το πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων εντοπισθούν να έχουν αποκρύψει τετραγωνικά στα ακίνητα τους θα τους επιβληθεί πρόσθετος ΕΝΦΙΑ μαζί με τις προσαυξήσεις.

Ειδικότερα από το ΥΠΟΙΚ έχουν εντοπισθεί περιπτώσεις απόκρυψης ιδιοκτησιών, κυρίως μεγάλης αξίας, ώστε να μην πληρώσουν μεγάλα ποσά στον ΕΝΦΙΑ αλλά και να γλιτώσουν τα τεκμήρια διαβίωσης. Η καταγραφή των περιπτώσεων γίνεται όταν ο ιδιοκτήτης δηλώνει την ιδιοκτησία υποχρεωτικά στο πλαίσιο μεταβίβασης της αφού για να ολοκληρωθεί μια μεταβίβασης θα πρέπει να εκδοθεί πιστοποιητικό ότι έχει καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ για την προηγούμενη της μεταβίβασης πενταετία.

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη είναι η διαδικασία δήλωσης των πραγματικών τετραγωνικών στους Δήμους της χώρας με τις ευεργετικές διατάξεις που προβλέπουν την μη επιβολή προσαυξήσεων και αναδρομικών φόρων. Η διαδικασία θα διαρκέσει έως την 31η Μαρτίου 2020.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μεταβούν οι ιδιοκτήτες στους Δήμους τους και να δηλώσουν τα σωστά στοιχεία ώστε από φέτος να πληρώνουν τους δημοτικούς φόρους και τα τέλη με βάση τα σωστά στοιχεία των ακινήτων τους. Η εξέλιξη αυτή εκτός από τους ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να βοηθήσει όλους τους δήμους της χώρας, καθώς θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδά τους.

Κάθε ιδιοκτήτης κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ καθώς και κάθε ιδιοκτήτης που το έχει δηλώσει με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Η ρύθμιση αυτή ρητώς καλύπτει ενδεικτικά τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστικό: Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης οδηγούν σε αυξήσεις στις κύριες συντάξεις

Σχετικές ειδήσεις