ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Κρυφό μπόνους έως 177 ευρώ το μήνα - Ποιοι θα το πάρουν

Συντάξεις: Κρυφό μπόνους έως 177 ευρώ το μήνα - Ποιοι θα το πάρουν
Intime News

Κρυφό δώρο σε όλες τις συντάξεις για όσους αποχωρήσουν ως και το 2024 ακόμη και με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης περιλαμβάνεται σε διάταξη-έκπληξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, με την οποία προβλέπεται ότι η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με βάση τον ετήσιο πληθωρισμό, και όχι με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών που θα έμπαινε σε εφαρμογή με τον «νόμο Κατρούγκαλου» από το 2021.

Η διάταξη του νομοσχεδίου διατηρεί για τρία επιπλέον έτη την ευνοϊκότερη αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών βάσει πληθωρισμού και στην πράξη σημαίνει ότι όσοι αποχωρήσουν ως και το 2024 έχοντας για παράδειγμα 28, 29, 35 ή 42 έτη ασφάλισης θα έχουν ένα μπόνους στη σύνταξη από 36 ευρώ το μήνα ως 177 ευρώ το μήνα, που σε διαφορετική περίπτωση είτε δεν θα το έπαιρναν είτε θα ήταν μικρότερο.

Αρχικά με το νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) προβλέφθηκε στο άρθρο 8 παράγραφος 2α ότι «για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος προσαυξανόμενες κατά την ετήσια μεταβολή μισθών η οποία υπολογίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή». Αυτό που έλεγε η διάταξη ήταν ότι οι συντάξιμες αποδοχές θα είχαν προσαύξηση μόνον για τα έτη που καταγράφονταν πραγματικές αυξήσεις μισθών στο σύνολο των εργαζομένων. Στη δεκαετία των Μνημονίων όμως που οι μισθοί μειώθηκαν ο δείκτης μεταβολής μισθών θα ήταν αρνητικός και δεν θα δινόταν προσαύξηση στις συντάξιμες αποδοχές όσων αποχωρούσαν για σύνταξη.

Η διάταξη αντικαταστάθηκε στο νόμο 4461/201 7 με το άρθρο 94, που, αντί της μεταβολής μισθών, προβλέφθηκε ότι οι συντάξιμες αποδοχές προσαυξάνονται με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, δηλαδή οι μισθοί από το 2002 και μετά βάσει των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις θα έχουν αυτόματη αύξηση ίση με αυτήν του πληθωρισμού. Από το 2021 και μετά όμως θα εφαρμοζόταν η αρχική διάταξη, δηλαδή π προσαύξηση βάσει της μεταβολής μισθών. Στην πράξη όσοι θα έβγαιναν στη σύνταξη σε έναν χρόνο από σήμερα, θα είχαν μηδενική προσαύξηση στις συντάξιμες αποδοχές τους από το 2002 και μετά, γιατί θα την «έτρωγαν» οι μειώσεις μισθών που κυριάρχησαν από το 2010 και μετά με τα Μνημόνια.

Στον νέο ασφαλιστικό νόμο που φέρνουν τώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η ηγεσία του υπουργείου εργασίας, η διάταξη «Κατρούγκαλου» ξαναμπαίνει στο συρτάρι με το άρθρο 24 παρ. 4 για το Δημόσιο και το άρθρο 28 παρ. 3 για τον ιδιωτικό τομέα, και προβλέπεται να ισχύσει από το 2025 αντί του 2021 που θα άρχιζε να εφαρμόζεται.
Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 ως και το 2024 θα γίνεται με βάση την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ενώ η αναπροσαρμογή με βάση τη μεταβολή των μισθών μετατίθεται για να ισχύσει από το 2025.

Δείτε στη Gallery πόσα κερδίζουν όσοι βγουν και με λιγότερα από 30 χρόνια μέσα στην επόμενη τριετία:

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη: Καθηγητής βίασε μαθήτρια και εκείνη αυτοκτόνησε

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων