ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2020: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα «ραβασάκια» της ΑΑΔΕ - Χαμένοι και κερδισμένοι

ΕΝΦΙΑ 2020: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα «ραβασάκια» της ΑΑΔΕ - Χαμένοι και κερδισμένοι

Βάσει των νέων αντικειμενικών αξιών θα καθοριστούν τα ύψη των ποσών του φετινού ΕΝΦΙΑ - Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα «ραβασάκια» της ΑΑΔΕ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σε κάποιες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα «δουν» μειώσεις έως και κατά 10 % με 15% στα ποσά του ΕΝΦΙΑ ενώ αρκετοί θα δουν φουσκωμένα τα φετινά «ραβασάκια» από την ΑΑΔΕ.

ΕΝΦΙΑ 2020: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο, ποιοι περισσότερο

Οι «χαμένοι» του φετινού ΕΝΦΙΑ θα είναι όσοι διαθέτουν ακριβά ακίνητα σε περιοχές όπου σήμερα δεν εφαρμόζεται το σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η πρώτη εικόνα δείχνει αυξήσεις στις αξίες των ακινήτων στις περισσότερες περιοχές.

Όπως επισημαίνουν «Τα Νέα», αυτό σημαίνει ότι η μείωση του φόρου δεν θα είναι οριζόντια για όλους τους ιδιοκτήτες. Άλλοι θα δουν τον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να ξεφουσκώνει κατά 10% ή 15% σε σχέση με το «ραβασάκι» που έλαβαν το 2019, ενώ για άλλους η μείωση θα είναι μικρότερη, της τάξης του 5%. Οι αυξήσεις, μεσοσταθμικά, κινούνται γύρω στο 20%, λόγω της «έκρηξης» στις τιμές των ακινήτων -κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη- από τον Ιούνιο του 2018.

Υπενθυμίζεται πως έως τα μέσα Μαρτίου οι εκτιμητές θα πρέπει να έχουν διαμορφώσει τις νέες αντικειμενικές αξίες για το σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν μείωση του ΕΝΦΙΑ ακόμα και στην περίπτωση που αυξηθεί η αξία των ακινήτων τους, ενώ υπάρχουν και αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για τα ακίνητά τους καθώς διαθέτουν ακριβά ακίνητα σε περιοχές όπου σήμερα δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» με τις νέες αντικειμενικές αξίες προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα για τον ΕΝΦΙΑ:

Ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι μικρότερος για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης είτε θα παραμείνει αμετάβλητη, είτε θα μειωθεί, είτε θα αυξηθεί, αλλά το ποσοστό της αύξησης δεν θα προκαλέσει αλλαγή στον συντελεστή υπολογισμού του φόρου.

Για όλες αυτές τις κατηγορίες, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένα κατά μέσο όρο 8%. Για παράδειγμα, φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα σε περιοχή με σημερινή τιμή ζώνης 1.100 ευρώ το τετραγωνικό, μπορεί να δει την αντικειμενική αξία του ακινήτου του να αυξάνεται κατά 30% και να ανεβαίνει στα 1.430 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αλλά ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει αμετάβλητος στα 3,7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στη συνέχεια, με την έκπτωση η οποία θα φτάνει ακόμη και το 15%, ανάλογα με την αξία της περιουσίας, ο ιδιοκτήτης θα καταλήξει να πληρώνει φέτος λιγότερα σε σχέση με το 2019, παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Μεγαλύτερο φόρο θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες θα κάνουν άλμα πάνω από 30%-40%. Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα αντισταθμιστεί από τη μεταβολή που θα υπάρξει στον συντελεστή υπολογισμού του φόρου.

Ανατροπές στη φορολογική τους επιβάρυνση θα διαπιστώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε 2.900 περιοχές, οι οποίες μπαίνουν για πρώτη φορά στο σύστημα του αντικειμενικών αξιών. Στο «μικροσκόπιο» της ειδικής ομάδας εργασίας του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται ήδη τα ακριβά νησιά των Κυκλάδων (Μύκονος, Σαντορίνη, Ανδρος, Πάρος) όπου βίλες πωλούνται σε τιμές που... βγάζουν μάτι, αλλά ο ΕΝΦΙΑ είναι ελάχιστος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά 2020: «Κλείδωσαν» τα ποσά - Δείτε ΕΔΩ αν θα πάρετε έως 1.800 ευρώ

Σχετικές ειδήσεις