ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα με απόφαση της κυβέρνησης

Μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα με απόφαση της κυβέρνησης

Νομοθετική παρέμβαση στον ιδιωτικό τομέα ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση, παρακάμπτοντας έτσι την απαιτούμενη συναίνεση των κοινωνικών φορέων και υπηρετώντας πλήρως τις απαιτήσεις της τρόικας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η κυβέρνηση ετοιμάζει πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία θα ανασταλεί η υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταβάλουν την προβλεπόμενη για τον Ιούλιο ποσοστιαία αύξηση του 2,6% στα κατώτερα ημερομίσθια και στους βασικούς μισθούς, που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Επίσης, στην ίδια πράξη εξετάζεται η ενσωμάτωση μέρους του δώρου Χριστουγέννων, του Πάσχα και του επιδόματος καθημερινής αδείας στο μηνιαίο μισθό. Η ενσωμάτωση ενδέχεται να αφορά μόνο το 50% των πρόσθετων παροχών , κάτι που εν τοις πράγμασι οδηγεί στην κατάργηση του 14ου μισθού.

Οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν βασικό αίτημα της τρόικας, όπως ετέθησαν και στην επιστολή της προς το υπουργείο εργασίας, ενώ η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν απαιτεί την έγκριση της Βουλής.

Στην επιστολή, οι δανειστές εμμένουν στην κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, που έχει ήδη καταργηθεί στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού στις δημόσιες επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δίκτυα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) και διέπονται από ισχυρές κανονιστικές ρυθμίσεις