ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφές φόρου: Σχέδιο για αυτοματοποίηση της διαδικασίας

Επιστροφές φόρου: Σχέδιο για αυτοματοποίηση της διαδικασίας
Pixabay

Στην πλήρη αυτοματοποίηση της διαδικασίας επιστροφών φόρου σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά φιλοδοξεί να προχωρήσει εντός του έτους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχεδιασμό της ΑΑΔΕ για το 2020 προβλέπεται η επίλυση των προβλημάτων με τις επιστροφές φόρου για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ο σχεδιασμός προβλέπει πως έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα έχει δημιουργηθεί η ηλεκτρονική υποδομή για την αυτόματη επιστροφή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και των επιστροφών φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

Η πίστωση των σχετικών ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνεται χωρίς καμία αίτηση ωστόσο θα υπάρχει η προϋπόθεση τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά να είναι φορολογικά ενήμερα και φυσικά να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων για τις ενήμερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην αγορά καθώς στερούν ρευστότητα από την αγορά.

Συμψηφισμοί

Μια ακόμη σημαντική παρέμβαση για την επιτάχυνση των επιστροφών φόρων είναι και η δημιουργία ηλεκτρονικής υποδομής για την ολοκλήρωση του αυτόματου συμψηφισμού οφειλών και επιστροφών φόρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί φορολογούμενοι εκ παραδρομής προχωρούν στην πληρωμή υψηλότερων ποσών φόρων από αυτούς που τους αναλογούν. Συνήθως είναι πολύ μικρά ποσά τα οποία για να επιστραφούν απαιτούνταν κάποια διοικητική διαδικασία, όπως η υποβολή αίτησης από τον φορολογούμενο και η έγγραφη εντολή από προϊστάμενο φορολογικής υπηρεσίας. Μάλιστα δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που οι οι δικαιούχοι διαπραγματεύονται τις επιστροφές τους με την Εφορία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα γέννας 2020: Μέσα στην εβδομάδα η απόφαση για τις αιτήσεις - Πότε θα πάρετε τα χρήματα

Σχετικές ειδήσεις