ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός – ΠΟΥ: Να προετοιμαζόμαστε για πανδημία - Έτσι «χτυπάει» ο COVID-19 και εξαπλώνεται

Κοροναϊός – ΠΟΥ: Να προετοιμαζόμαστε για πανδημία - Έτσι «χτυπάει» ο COVID-19 και εξαπλώνεται
Associated Press

Παγκόσμιο συναγερμό για τον νέο κοροναϊό, COVID – 19, έχει κηρύξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς μέχρι σήμερα, Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, έχουν επιβεβαιωθεί 79.524 περιπτώσεις παγκοσμίως και οι νεκροί ανέρχονται σε 2.626.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσε σήμερα τον κόσμο να προετοιμαστεί για το «ενδεχόμενο πανδημίας» του νέου κοροναϊού, κρίνοντας πως είναι «πολύ ανησυχητική (…) η ξαφνική αύξηση» των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, στη Νότια Κορέα και στο Ιράν.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη συγκράτηση (της επιδημίας), κάνοντας ό,τι μπορούμε για να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενη πανδημία» δήλωσε ο Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η επιδημία του covid-19 δεν έχει φθάσει σε επίπεδα πανδημίας κι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς για πανδημία. «Το να χρησιμοποιούμε τον όρο πανδημία δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα», τόνισε. «Προς το παρόν, δεν είμαστε μάρτυρες της ανεξέλεγκτης διάδοσης αυτού του ιού παγκοσμίως και δεν βλέπουμε σοβαρά κρούσματα ή θανάτους σε ευρεία κλίμακα» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Αυτό που βλέπουμε είναι επιδημίες σε διαφορετικά σημεία στον κόσμο», υπογράμμισε.

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για την εξάπλωση του ιού σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία, ο Τέντρος σημείωσε ότι τα κρούσματα στην Κίνα καταγράφουν πτώση από τις αρχές Φεβρουαρίου, στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί.

Ποιους «χτυπάει» ανάλογα με ηλικία και φύλο

Ο κοροναϊός – σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει προς ώρας οι ειδικοί - φαίνεται πως «χτυπάει» κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και όσους έχουν επιβαρυμένη υγεία.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Μετάδοσης Ασθενειών της Κίνας προχώρησε στη μελέτη 72.314 επιβεβαιωμένων και υπόπτων κρουσμάτων έως και τις 11 Φεβρουαρίου και κατέληξε σε ορισμένα συμπεράσματα όσον αφορά την πιθανότητα θανάτου εάν κάποιος έχει μολυνθεί από τον ιό.

Τα συμπεράσματα συντάχθηκαν βάσει ηλικίας, φύλου και προϋπάρχοντων προβλημάτων υγείας. Η πιθανότητα θανάτου, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυξάνει όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι ο ασθενής.

Δείτε αναλυτικά στην gallery:

Covid-19: Από πού προέρχεται και πώς μεταδίδεται

Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2019 στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουπέι στην κεντρική Κίνα, και λίγο αργότερα αναφέρθηκαν λοιμώξεις σε όλο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής εκτός Κίνας αφορούν κατά κύριο λόγο άτομα που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην ηπειρωτική Κίνα, ωστόσο έχουν σημειωθεί και ορισμένες περιπτώσεις τοπικής μετάδοσης.

Ο κύριος τρόπος μόλυνσης μεταξύ των ανθρώπων είναι η μετάδοση από άτομο σε άτομο, η οποία γενικά συμβαίνει μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων μολυσμένων ατόμων τα οποία βήχουν, φτερνίζονται ή εκπνέουν, ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού (μέσω μολυσμένων χεριών). Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχει περίοδο επώασης μεταξύ 2 και 14 ημερών και η μετάδοση του μπορεί να περιοριστεί με το πλύσιμο των χεριών και την σωστή υγιεινή.

Η εξάπλωση σε real time

Έναν διαδραστικό χάρτη - σχεδόν real time - με την εξάπλωση του Covid-19 δημιούργησε το πανεπιστήμιο Johns Hopkins University (JHU), με σκοπό να προσφέρει μία όσο το δυνατόν πιο έγκυρη και ολοκληρωμένη εικόνα με την πορεία εξάπλωσης του.

Δείτε τον διαδραστικό χάρτη:

Δείτε ΕΔΩ τον χάρτη

«Ο χάρτης αποσκοπεί στο να παράσχει στο κοινό μια κατανόηση της κατάστασης έκρηξης καθώς εκτυλίσσεται, με διαφανείς πηγές δεδομένων», δήλωσε η Λόρεν Γκάρντνερ η οποία ηγήθηκε της ομάδας που δημιούργησε τον χάρτη στο JHU.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρκικά εμβατήρια μπροστά από εκκλησία στην Θεσσαλονίκη: «Καταστρέψτε τους Έλληνες»

Καθηγητής μικροβιολογίας ΕΚΠΑ: Θέμα χρόνου να έρθει ο κοροναϊός στην Ελλάδα