ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup - O Γιούνκερ στηρίζει το κορονομόλογο: «Ανεύθυνη και εμμονική η στάση της Ολλανδίας»

Eurogroup - O Γιούνκερ στηρίζει το κορονομόλογο: «Ανεύθυνη και εμμονική η στάση της Ολλανδίας»
ASSOCIATED PRESS

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζει «ανεύθυνο» το βέτο της Ολλανδίας σε μία συντονισμένη οικονομική απάντηση της Ευρώπης απέναντι στην κρίση της επιδημίας του κορονοϊού και διευκρινίζει ότι οποιαδήποτε αμοιβαιοποίηση χρέους στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί παρά να αφορά μελλοντικό χρέος.

Ο αποκλεισμός της χρησιμοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας «λόγω της εμμονικής, ιδεολογικής, θρησκευτικής επιμονής στην εφαρμογή αυστηρής επιβολής όρων είναι ανεύθυνος», δηλώνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Libération.

Για τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, η αδιαλλαξία της Ολλανδίας είναι ακόμη πιο ακατανόητη από την στιγμή που «ο ΕΜΣ δεν θα είναι αρκετός για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Για να επιτύχει η ανάκαμψη, ο Ζαν-Κοντ Γιούνκερ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας δυνατότητας ευρωπαϊκού δανεισμού μέσω της έκδοσης «κορονομολόγων».

«Τον Δεκέμβριο 2010, ως πρόεδρος του Eurogroup, είχα προτείνει την δημιουργία ευρωομολόγων, ώστε όλα τα μέλη της ευρωζώνης να επωφεληθούν από το ίδιο επιτόκιο. Αλλά πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός με τα «κορονομόλογα»: δεν πρόκειται για αμοιβαιοποίηση των προηγουμένων εθνικών χρεών, μία ιδέα κατά της οποίας ξεσηκώθηκε η μισή Ευρώπη, αλλά για την αμοιβαιοποίηση του χρέους που θα γεννηθεί από την χρήση των αναγκαίων δημοσιονομικών μέσων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού», εξηγεί ο Γιουνκέρ.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

«Πρόκειται για την οργάνωση με αλληλεγγύη αυτής της χρηματοδότησης της παρούσας κρίσης με την συνέργεια διαφόρων εργαλείων: Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ΕΜΣ, ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και, τέλος, κορονο-ομόλογα», προσθέτει.

Μετά τον προκάτοχό του Ζακ Ντελόρ, ο οποίος στις 28 Μαρτίου έκανε λόγο για «θανάσιμο κίνδυνο» για την Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν δεν επιδείξει αλληλεγγύη απέναντι στην κρίση αυτή, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ βλέπει «κίνδυνο οι χώρες του (ευρωπαϊκού) νότου να γυρίσουν την πλάτη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, εάν η Ενωση δεν μπορέσει να αντιδράσει με το αντανακλαστικό της αλληλεγγύης που χρειάζεται».

«Η ρητορική της Ολλανδίας συνίσταται στο να λένε ότι δεν έχουν υποχρέωση να πληρώσουν τα χρέη των άλλων: όμως, δεν πρόκειται για παρελθόντα χρέη, αλλά για την οργάνωση της μελλοντικής χρηματοδότησης του κόστους της κρίσης», λέει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ , χαρακτηρίζοντας εσφαλμένες και σκανδαλώδεις τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χέκστρα «που ζητούσε ένα πλαίσιο ελέγχου των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών του νότου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία: Πέθανε γνωστή τραγουδίστρια - Ήταν μόλις 25 ετών

Σχετικές ειδήσεις