ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλέξης Μητρόπουλος στο Newsbomb.gr: Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο την επόμενη μέρα

Αλέξης Μητρόπουλος στο Newsbomb.gr: Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο την επόμενη μέρα

Το τελευταίο διάστημα οι υπάλληλοι όλων των επιχειρήσεων βρίσκονται σε ένα καθεστώς αμφιβολίας για το τι θα τους ξημερώσει την επόμενη μέρα - Ο γνωστός δικηγόρος Αλέξης Μητρόπουλος εκτιμά πως θα έρθει μεγάλο «κύμα» απολύσεων το καλοκαίρι, ενώ ταυτόχρονα τονίζει πως για να αποτραπεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η κυβέρνηση και μετά την άρση των μέτρων και την επιστροφή των εργαζόμενων στην εργασία τους να απαγορευτούν οι απολύσεις. 

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της ΕΝΥΠΕΚΚ κ. Αλέξη Μητρόπουλο.

Τι σημαίνει «αναστολή»

«Αναστολή είναι μία νομική κατάσταση που μπορεί να συμβεί είτε στο πρόσωπο του εργοδότη είτε στο πρόσωπο του εργαζόμενου ή λόγω έκτακτων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών όπου η εργασιακή σχέση δεν λύεται, παραμένει σε ζωντανή και νομικά ισχυρή μέχρι λήξεως συνθηκών που την επέβαλλαν, οπότε και επαναβιώνει και συνεχίζει να λειτουργεί με όλα τα εκατέρωθεν δικαιώματα και υποχρεώσεις των δύο πλευρών (εργοδοτών- εργαζομένων)» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος και της ΕΝΥΠΕΚΚ κ. Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας αποκλειστικά στο Newsbomb.gr.

Ποιες απολύσεις είναι άκυρες

Οι απολύσεις που έγιναν από 18/03 σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με υπουργική απόφαση.

Σε ποιες επιχειρήσεις απαγορεύονται οι απολύσεις

  • Στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή.
  • Στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί μόνο για τους εργαζομένους που τίθενται σε αναστολή σύμβασης για το διάστημα της αναστολής και για ισόχρονο διάστημα μετά την αναστολή .
  • Σε επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί ή σε συμβάσεις των πληγέντων που δεν αναστέλλονται μπορούν να γίνουν απολύσεις.

Καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων και αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού κανένας υπάλληλος δεν απολύεται είπε ο κ. Μητρόπουλος. Συγκεκριμένα ο καθηγητής επισήμανε «όσο οι εργαζόμενοι τελούν σε αναστολή εργασιακής σχέσης δεν μπορεί να καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας τους από τον εργοδότη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καμία απόλυση εργαζομένου δεν μπορεί να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια ισχύος των μέτρων» τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.

Έρχεται «τσουνάμι» απολύσεων

Όπως τόνισε ο καθηγητής μετά τα μέτρα τίποτα δεν θα είναι το ίδιο...

«Η διάταξη αυτή της κυβέρνησης συνιστά για εμάς διάταξη «Δούρειο Ίππο» για μελλοντικές απολύσεις μετά τη λήξη της αναστολής της εργασιακής σχέσης» ανέφερε χαρακτηριστά ο κ. Μητρόπουλος και εξηγεί «οδηγούμεθα σε αυτό το συμπέρασμα γιατί η προστασία από απόλυση είναι χρονικά περιορισμένη και φτάνει μέχρι τη λήξη ισόχρονου διαστήματος με εκείνου της αναστολής». «Αυτή η διάταξη μπορεί να "ανοίξει την όρεξη' πολλών εργοδοτών για μελλοντικές απολύσεις» τόνισε ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος,

Μία πρώτη εικόνα για το τι θα ακολουθήσει μαρτυρούν τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. «πρόκειται για τον χειρότερο Μάρτιο της Μεταπολίτευσης για την ελληνική αγορά εργασίας και τους δείκτες απασχόλησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος. «Χάθηκαν 122.000 θέσεις εργασίας τον Φετινό Μάρτιο» τόνισε ο κ. Μητρόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Πολύ φοβάμαι πως έρχεται τσουνάμι απολύσεων και θα πρέπει να ισχύσουν οι απαγορευτικές ρήτρες και μετά τα μέτρα» είπε ο καθηγητής.

Ο κ. Μητρόπουλος καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί το αναμενόμενο σοκ στην ελληνική αγορά εργασίας.

Τα μηνύματα που έρχονται από τους Οργανισμούς που παρακολουθούν εδώ και δεκαετίες τους δείκτες ανεργίας, με πρώτο τον ΟΑΕΔ, είναι απογοητευτικά.

«Θα πρέπει να απαγορευτούν οι απολύσεις και την επόμενη μέρα, όταν δηλαδή οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν κανονικά στις δουλείες τους. Είναι ο μόνος τρόπος να μπει ένα "φρένο" στις μαζικές απολύσεις που έρχονται» τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.

«Το λάθος μας είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει ως επίκεντρο το τουρισμό (το 1/3 του ΑΕΠ εξαρτάται από τον τουρισμό και το 1/ 3 της συνολικής απασχόλησης 980.000 εργαζόμενοι σε σύνολο 2.5 εκατ.» είπε ο κ. Μητρόπουλος «Συνεπώς επειδή είμαστε "εκτεθημένοι" στον τουρισμό γι αυτό θα έχουμε αυτές τις συνέπειες» πρόσθεσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – Κωδικός «Πάσχα» για την ΕΛ.ΑΣ: Έλεγχοι σε εκκλησίες και αυλές με τσουχτερά πρόστιμα

Σχετικές ειδήσεις