ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικό μοντέλο στους μισθούς με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Γερμανικό μοντέλο στους μισθούς με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Προγράμματα μειωμένης εργασίας, με επιδότηση μέρους του «χαμένου» μισθού ή ακόμη και των ασφαλιστικών εισφορών, εξετάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση αμέσως μόλις η χώρα, και κατά συνέπεια η εγχώρια οικονομία, μπει στη φάση μιας νέας –και μάλιστα σταδιακής– κανονικότητας.

Ο λόγος για το γερμανικό μοντέλο του «Kurzarbeit», που εφαρμόστηκε κατά κύριο λόγο στην πρόσφατη οικονομική κρίση στην Γερμανία. Το μοντέλο βασίζεται στην λογική επιδότησης των εργαζομένων που καλούνται να δουλέψουν σε ευέλικτα και μειωμένα ωράρια, ώστε να αναπληρώνουν ένα τμήμα του χαμένου μισθού τους.

Σύμφωνα την Καθημερινή, στους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει και να λάβει περίπου 1,4 με 1,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 100 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα διατεθούν από την Ε.Ε. στα κράτη-μέλη με τη μορφή ευνοϊκών δανείων.

Ένα από τα βασικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, μαζί με άλλα εναλλακτικά μοντέλα, είναι η θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού, βάσει του οποίου το κράτος θα συμπληρώνει το μισθό των εργαζομένων που θα μπαίνουν σε ευέλικτα σχήματα απασχόλησης – όπως σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία – ώστε να περιορίζεται η απώλεια των μισθολογικών τους απολαβών.

Λαμβάνοντας υπόψιν το τι ισχύει στη Γερμανία, συνήθως το κράτος καλύπτει το 60% της διαφοράς των μηνιαίων καθαρών αποδοχών –λόγω μείωσης των ωρών εργασίας–, ενώ πλέον θα καλύπτει και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών που αφορούν τις χαμένες ώρες εργασίας (στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης επιδοτήθηκε μόνο το 50% των εισφορών).

Το μέτρο δεν αποκλείεται να «τρέξει» ως τα τέλη του 2020, σε συνάρτηση πάντα με την πορεία της πανδημίας. Πολλά θα εξαρτηθούν και από το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο, κάτι που εντείνει τους φόβους για τα «κρούσματα» που θα κληθεί να διαχειριστεί η ελληνική οικονομία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Financial Times: Ακόμα και 60% περισσότεροι οι θάνατοι σε σχέση με τα επίσημα νούμερα