ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσλήψεις ανέργων με «κουπόνια» - Το σχέδιο της κυβέρνησης για την απασχόληση

Προσλήψεις ανέργων με «κουπόνια» - Το σχέδιο της κυβέρνησης για την απασχόληση

Τα μέτρα που θα ληφθούν για την στήριξη της απασχόλησης επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. 

Σύμφωνα με την "Καθημερινή”, για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων θα ακολουθηθεί το γερμανικό μοντέλο, με το κράτος να επιδοτεί έως και το 60% του μισθού που χάνει κάποιος από τη μετατροπή της σύμβασης από πλήρους σε μερικής απασχόλησης και μέχρι ενός συγκεκριμένου ποσού. Από τα δημοσιονομικά περιθώρια και τη χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό ταμείο SURE θα εξαρτηθεί εάν η ελληνική εκδοχή του γερμανικού μοντέλου θα εφαρμοστεί σε όλους τους πληττόμενους κλάδους και γα πόσο διάστημα.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν τεθεί προς συζήτηση είναι η στήριξη μέσω «κουπονιών», τα οποία θα φέρουν οι άνεργοι και θα εξαργυρώνουν οι επιχειρήσεις που θα τους προσλαμβάνουν. Επιπλέον, εξετάζεται η δυνατότητα να καλύπτει το κράτος τις ασφαλιστικές εισφορές τους για ένα διάστημα.

Αναφορικά με τη στήριξη των εργαζομένων που θα τεθούν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα κινηθεί στα χνάρια του γερμανικού Kurzarbeit, με το κράτος να καλύπτει σε ποσοστό έως 60% το τμήμα του μισθού που θα χάνει ο εργαζόμενος και το οποίο δεν θα μπορεί να ξεπερνάει το 50%.Αν το 60% της απώλειας εισοδήματος για έναν εργαζόμενο ξεπερνάει το πλαφόν αυτό, δεν θα καλύπτεται.

Το μέτρο θα αφορά μόνο εργαζομένους πλήρους απασχόλησης. Ωστόσο, θα τεθεί ένα πλαφόν ως προς το ύψος της αμοιβής που θα καλύπτει το κράτος.

Επίσης, δεν έχει αποφασιστεί αν το μέτρο θα εφαρμοστεί σε όλους τους πληττόμενους κλάδους, δηλαδή τη λεγόμενη «μεγάλη περίμετρο», που εξαιρεί μόνο σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, ή σε ορισμένους μόνο, όπως τον τουρισμό.

Τα μέτρα στήριξης επιμέρους κλάδων της οικονομίας, με επίκεντρο τον τουρισμό, την εστίαση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, συζήτησαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αποφάσεις δεν αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα, καθώς η κυβέρνηση θα περιμένει και τα υγειονομικά δεδομένα, ενώ την προσεχή Τετάρτη πρόκειται να γίνει γνωστό και το σχέδιο της Κομισιόν για τον τουρισμό.

Γενικώς, πάντως, κυβερνητική πηγή σημείωνε χθες ότι το βασικό εργαλείο είναι η πρόνοια για την εργασία και συγκεκριμένα το σχήμα στήριξης της μερικής απασχόλησης. Αυτό θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από το οποίο στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η χώρα θα εισπράξει τελικά περισσότερα από το 1,5 δισ. ευρώ που της αντιστοιχεί.

Για την εστίαση, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης άφησε τις προηγούμενες μέρες ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στον καφέ. Συζητείται να μειωθεί ο συντελεστής από το 24% στο 13%. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο γενικευμένης μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ, όπως ζητεί ο κλάδος.

Ο κ. Σταϊκούρας, εξάλλου, μίλησε για λελογισμένες μειώσεις φόρων, δεδομένου ότι αν αθροιστούν τα κλαδικά αιτήματα, όπως είπε, δεν βγαίνει ο λογαριασμός.

Αιτήματα για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ έχουν διατυπωθεί και για τα ξενοδοχεία, ενώ έχει αναφερθεί επίσης η κατάργηση του τέλους διαμονής.

Η κυβέρνηση θα περιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος Μαΐου πριν πάρει τις αποφάσεις της, καθώς ακόμη υπάρχουν ισχυρές αβεβαιότητες ως προς το πώς θα κινηθεί ο τουρισμός.

«Κλειδί» ο τουρισμός

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα στηρίζεται στην παραδοχή ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα μειωθούν κατά λίγο περισσότερο από 50%. Ετσι, βγήκε το βασικό σενάριο για ύφεση 4,7%. Αν όμως η πτώση του τουρισμού είναι βαθύτερη, π.χ. 20%, αυτό μεταφράζεται σε 4 δισ. λιγότερα έσοδα (εκτιμάται ότι τα έσοδα από τον τουρισμό είναι 20 δισ. ευρώ). Επομένως, θα είναι και χαμηλότερο κατά 2% το ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι το εναλλακτικό σενάριο είναι για ύφεση σχεδόν 8%.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα μελετώνται με προσοχή για να μην γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης, μέσω π.χ. περιστατικών εικονικής απασχόλησης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικές πληροφορίες Newsbomb.gr: Πότε θα ανοίξουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα

Ροή Ειδήσεων