ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τσουκαλάς στο Newsbomb.gr: «Ποιοι εργαζόμενοι γλιτώνουν την απόλυση»

Ευδοκία Μύτιλη

Ελεύθερες απολύσεις για όσους εργαζομένους δεν μπουν στον μηχανισμό Συν-Εργασία - Από την απόλυση γλιτώνουν μόνο όσοι μπαίνουν σε αυτό το πρόγραμμα, δηλαδή σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας με μειωμένο μισθό.

Στο άρθρο 31 του ν.4690/2020 , που προβλέπει την μονομερή δυνατότητα του εργοδότη να θέσει τους εργαζομένους σε μειωμένο ωράριο έως και 50% , θεσπίζεται απαγόρευση απολύσεων μόνο για τους εργαζομένους που θα ενταχθούν στο μηχανισμό αυτό.

Συγκεκριμένα αναφέρεται «οι επιχειρήσεις -εργοδότες που θα κάνουν χρήση του μηχανισμού υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία συμβάσεων των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν και σε περίπτωση πραγματοποίησης της , αυτή είναι άκυρη».

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον γνωστό δικηγόρο κ. Κώστα Τσουκαλά για να μας ενημερώσει για τις εργασιακές σχέσεις αλλά και για τις "ελεύθερες απολύσεις".

«Χορηγείται στον εργοδότη το δικαίωμα να θέτει σε μειωμένο ωράριο όσους υπαλλήλους θέλει και να απολύσει ελεύθερα τους υπόλοιπους. Δηλαδή μονά ζυγά του εργοδότη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουκαλάς.

Αρκετές επιχειρήσεις θα προβούν σε μείωση προσωπικού και άλλες σε ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

«Αν δεν τροποποιηθεί άμεσα η διάταξη και δεν επεκταθεί η απαγόρευση απολύσεων στο σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης που εντάσσεται στο πρόγραμμα , θα πρόκειται για κολοβή ή ελάχιστη προστασία από τις απολύσεις» τόνισε ο κ. Τσουκαλάς.

Από την απόλυση γλιτώνουν μόνο όσοι μπαίνουν στο πρόγραμμα Συν-εργασία, δηλαδή σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας με μειωμένο μισθό.

Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος «μετά την λήξη του προγράμματος δεν υπάρχει προστασία ούτε για τους εργαζομένους που θα έχουν μπει στο πρόγραμμα» διευκρίνισε «συνεπώς μετά τη λήξη του προγράμματος δεν υπάρχει προστασία από απολύσεις ούτε για τους εργαζομένους που εργάζονταν με μειωμένο ωράριο» είπε ο δικηγόρος.

Όσοι απολυθούν θα λαμβάνουν για δώδεκα μήνες το τακτικό επίδομα ανεργίας των 399 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΑΕΔ έχει δώσει δίμηνη παράταση του επιδόματος για 230.000 ανέργους των οποίων η επιδότηση έληξε το πρώτο πεντάμηνο του 2020 ενώ 168.000 άνεργοι έλαβαν το επίδομα των 400 ευρώ.

Με στόχο τη μείωση της ανεργίας το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει ειδικά προγράμματα για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο φέτος

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved