ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μυστηριώδες υπόμνημα Τράα, που έφτασε στο γραφείο του Βενιζέλου

Το μυστηριώδες υπόμνημα Τράα, που έφτασε στο γραφείο του Βενιζέλου

Το υπόμνημα έφτασε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου χτες.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, έλειπε, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου συζητούνταν οι όροι του ελληνικού PSI.

Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος ήταν ενήμερος σχετικά με το περιεχόμενό του, αλλά και τον συντάκτη και αποστολέα του.

Ήταν ο κ. Μπομπ Τράα, μόνιμος εκπρόσωπος της τρόικας στην χώρα μας κι ένα από τα βασικά στελέχη της ελεγκτικής ομάδας των τριών μεγάλων, θεσμικών, πιστωτών της Ελλάδας.

Ο κ. Τράα ζητούσε, εξ ονόματος όλων, μια σειρά πρωτοβουλιών και μέτρων, η λήψη των οποίων κρίνεται πλέον εκ των ων ουκ άνευ για τους πιστωτές της χώρας.

Μεταξύ άλλων, ζητείται η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, η περαιτέρω περικοπή των επικουρικών συντάξεων, η μείωση των μισθών σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, η μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και η προώθηση μιας σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως, η πλήρης και χωρίς εκπτώσεις, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το πακέτο των μέτρων που έχει θέσει ως προαπαιτούμενο η τρόικα προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή της για να: α)προχωρήσει η συμφωνία για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους μέσω του «κουρέματος» των ομολόγων και β)εκταμιευτεί η δεύτερη δόση από το α’ πακέτο βοήθειας προς την χώρα μας, της τάξης των 89 δισ. ευρώ.

Οι δύο απαιτήσεις, δηλαδή, που τέθηκαν χθες, εν είδει τελεσιγράφου στην ελληνική αντιπροσωπεία που συμμετείχε στις εργασίες του Eurogroup.

Ως γνωστόν, η καταλυτική ημερομηνία για όλα τα παραπάνω είναι η Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου.

Από εκεί κι μετά, κανείς δεν γνωρίζει τι έπεται…