ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγκάκη στο Newsbomb.gr: Ποιοι δανειολήπτες και πώς θα πάρουν κρατική επιδότηση για τα δάνεια τους

Φραγκάκη στο Newsbomb.gr: Ποιοι δανειολήπτες και πώς θα πάρουν κρατική επιδότηση για τα δάνεια τους

Ένα μήνα προθεσμία, όλο τον Ιούλιο, θα έχουν οι δανειολήπτες για να αιτηθούν την κρατική επιδότηση για τις δόσεις των δανείων τους που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. 

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με την δικηγόρο Κατερίνα Φραγκάκη για να μας ενημερώσει για το πώς μπορεί να πάρει ο δανειολήπτης με «κόκκινο» ή «πράσινο» δάνειο κρατική επιδότηση για τη δόση του δανείου του.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους από την 1 η Ιουλίου 2020.

«Το πρόγραμμα αυτό θα αφορά όσους δανειολήπτες επλήγησαν από την κρίση του covid19» ανέφερε χαρακτηριστικά η δικηγόρος.

Επιβράβευση και των συνεπών δανειοληπτών

Σύμφωνα με την κυρία Φραγκάκη το βασικό πλεονέκτημα του νέο πλαισίου είναι ότι «θα επιβραβεύσει τους συνεπείς δανειολήπτες και συγκεκριμένα αυτούς που το δάνειο τους ήταν ενήμερο μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2020» είπε και συνέχισε «ταυτόχρονα θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία των μη εξυπηρετούμενων και των καταγγελμένων δανείων και το κράτος θα επιδοτεί τη δόση του δανειολήπτη».

«Οι συνεπείς δανειολήπτες θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα εφόσον το υπόλοιπο του δανείου είναι έως 300.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία της κατοικίας έως 300.000 ευρώ, ενώ η αξία της υπόλοιπης περιουσίας τους δεν θα λαμβάνεται υπόψη» διευκρίνισε η κυρία Φραγκάκη προσθέτοντας πως «οι καταθέσεις του δανειολήπτη δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ» είπε.

Τι επιδότηση θα λάβουν οι «πράσινοι» δανειολήπτες

«Ο δανειολήπτης θα λάβει έως 600 ευρώ από το Δημόσιο και συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο η επιδότηση θα φτάνει το 90% της δόσης, το δεύτερο στο 75% και το τρίτο στο 50%» επισήμανε η κυρία Φραγκάκη.

Στο νέο πρόγραμμα θα εντάσσονται και τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

«Ο δανειολήπτης θα λαμβάνει έως 500 ευρώ από το Δημόσιο» ανέφερε η δικηγόρους και μας εξηγεί πώς θα δοθεί το ποσό:

  • Το πρώτο τρίμηνο θα λαμβάνει επιδότηση 80%,
  • Tο δεύτερο 65% και
  • Tο τρίτο 40%

Ωστόσο, όπως ανέφερε η κυρία Φραγκάκη υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς όπως μας ενημερώνει «τίθεται η αντικειμενική αξία που θα είναι έως 200.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου θα πρέπει να είναι έως 250.000 ΕΥΡΩ. Οι καταθέσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ.

«Κόκκινοι» Δανειολήπτες

Αναφορικά με τα τα κόκκινα δάνεια όπως επισημαίνει η κυρία Φραγκάκη « εκεί,οι προϋποθέσεις θα είναι πιο αυστηρές » τόνισε καθώς όπως είπε «το υπόλοιπο του δανείου θα πρέπει να είναι έως 200.000 ευρώ , η αντικειμενική αξία έως 130.000 ευρώ και οι καταθέσεις να μην υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ».

Ο δανειολήπτης θα λαμβάνει έως 400 ευρώ επιδότηση από το κράτος και

  • το πρώτο τρίμηνο η επιδότηση θα ανέρχεται στο 70%,
  • το δεύτερο στο 55% και
  • το τρίτο στο 30%.

Οι προϋποθέσεις

Παράλληλα τίθενται και εισοδηματικά κριτήρια «ειδικότερα έως 25.000 ευρώ για ένα άτομο. Έως 40.000 ευρώ για το ζευγάρι και προστίθενται 5.000 ευρώ ανά τέκνο για οικογένειες έως 3 παιδιά, δηλαδή 55.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια» διευκρίνισε η δικηγόρος.

Έως το τέλος Ιουλίου θα τρέχει παράλληλα και η ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας του Νόμου 4605/2019.

Αναφορικά με την συγκεκριμένη πλατφόρμα η κυρία Φραγκάκη είπεπως «όσοι ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και έχουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος μπορούν να πετύχουν διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της 1 ης κατοικίας» είπε η κυρία Φραγκάκη.

Ταυτόχρονα μπορεί να επιτευχθεί αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις και χαμηλός τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η δικηγόρος και «σε αυτή τη περίπτωση ο δανειολήπτης με κόκκινο δάνειο μπορεί να επωφεληθεί με επιδότηση της δόσης από το κράτος σε ποσοστό από 20% έως 50%» είπε και πρόσθεσε πως «η επιδότηση είναι ανάλογη με την εισοδηματική κατάσταση του νοικοκυριό».

Η κυρία Φραγκάκη μας έδωσε και ένα παράδειγμα

Νοικοκυριό με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 27.000,01 ευρώ έως 36.000,00 ευρώ, η κρατική επιδότηση ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 20% για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

«Το σημαντικό που πρέπει να έχουν κατά νου οι δανειολήπτες που θέλουν να λάβουν κρατική επιδότηση είναι ότι η προθεσμία για όλα τα προγράμματα αν δεν δοθεί άλλη παράταση θα λήξει στις 31/7/2020» κατέληξε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανασχηματισμός - Επιβεβαίωση Newsbomb.gr: Ο Μητσοτάκης, το βουνό και οι... διορθωτικές κινήσεις