ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κι όμως, η συζήτηση για τον Επίτροπο, «άνοιξε» το καλοκαίρι!

Κι όμως, η συζήτηση για τον Επίτροπο, «άνοιξε» το καλοκαίρι!

Ποιος επρόκειτο να είναι ο πρώτος επίτροπος που «ονειρεύονταν» οι Γερμανοί να τοποθετήσουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), για να ελέγχει τα έσοδα και τα έξοδα του ελληνικού κράτους;

Ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, ο επικεφαλής, δηλαδή, της task force, η οποία αρχικά συστάθηκε γι αυτόν τον σκοπό. Ωστόσο, ο κ. Ράιχενμπαχ, εξαρχής, ξεκαθάρισε στο Βερολίνο ότι δεν θα έρχονταν στην Αθήνα για να ασκήσει ελεγκτικό έργο, αλλά μόνο συμβουλευτικό. Κι έτσι, σε πρώτη φάση, τα σχέδια της καγκελαρίας για επιτροπεία στην Ελλάδα «πάγωσαν».

Τι διδάσκει όμως αυτή η μικρή ιστορία, που μόλις τώρα έρχεται στην επιφάνεια; Ότι τα σχέδια της Γερμανίας για επιτροπείες και τα τοιαύτα, δεν είναι χθεσινά, αλλά χρονολογούνται τουλάχιστον από το περασμένο καλοκαίρι, όταν «έπεσε» για πρώτη φορά στο τραπέζι των συζητήσεων η ιδέα για τη σύσταση και λειτουργία της task force.

Κι αν τότε, ο κ. Ράιχενμπαχ δεν είχε προβάλλει τις αντιρρήσεις του, σήμερα θα είχε πάρει ήδη τη θέση του στο ΓΛΚ. Κατά συνέπεια, όσοι σήμερα πέφτουν από τα σύννεφα ή κάνουν πως πέφτουν, προφανώς αγνοούν βασικά στοιχεία της όλης ιστορίας.

Σύμφωνα δε με συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, οι οποίες μας αφηγήθηκαν την παραπάνω ιστορία, το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση το σχέδιο για την τοποθέτηση επιτρόπου «κάηκε», δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι δεν πρόκειται να επανέλθει στο μέλλον.

Αντιθέτως, ορισμένοι το θεωρούν σχεδόν δεδομένο κι εκτιμούν ότι είναι απλώς θέμα χρόνου. Απλώς θα προκύψει όταν οι συνθήκες κριθούν ώριμες, δηλαδή όταν η κατάσταση δυσκολέψει ακόμα περισσότερο για την ελληνική οικονομία. Οπότε η τρίτη φορά, θα είναι μάλλον και η φαρμακερή…