ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aδήλωτα τετραγωνικά: Ο κορoνοϊός μπορεί να φέρει παράταση

Aδήλωτα τετραγωνικά: Ο κορoνοϊός μπορεί να φέρει παράταση
Intime News

Μόλις 20 ημέρες απομένουν για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων εμβαδού ακινήτων και χιλιάδες πολίτες δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τις διαδικασίες.

Αν και το υπουργείο Εσωτερικών εμφανίζεται αρνητικό σε νέα παράταση, του ασκούνται πιέσεις να μείνει ανοικτή η ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, λόγω της έξαρσης της πανδημίας στη χώρα.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 700.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, έχουν υποβάλει σχετικές δηλώσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε επιπλέον 16,3 εκατ. τετραγωνικά μέτρα κτισμάτων και οικοπέδων, που έχουν δηλωθεί στους δήμους της χώρας.

Στα στοιχεία αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί περίπου 112.000 δηλώσεις, οι οποίες υποβλήθηκαν χειρόγραφα στους δήμους.

Παρά τη συμμετοχή αυτή αρκετοί ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα καθότι υπάρχουν διαμαρτυρίες σχετικά με τη δυσκολία πληροφόρησης, ειδικά στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα αρκετοί να χάσουν την προθεσμία.

Υπενθυμίζεται πως η ρύθμιση προβλέπει την απαλλαγή τελών και προστίμων της προηγούμενης πενταετίας, για όσους προχωρούν στη ρύθμιση και αφορά όλα τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Αυτά, δηλαδή που ενώ είναι δηλωμένα, κανονικά, στο Ε9, δεν είναι δηλωμένα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα οι δήμοι να χάνουν πολύ σημαντικά έσοδα από τέλη.

Σημειώνεται ότι ανεξάρτητα από την προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά στις 31 Αυγούστου λήγει και η προθεσμία για τη δήλωση στους δήμους των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να απαλλαγούν από πρόστιμα για όλα τα προηγούμενα έτη εφόσον δεν τα έχουν δηλώσει.

Να ξεκαθαριστεί πως τυχόν παράταση στην προθεσμία για τα αδήλωτα δεν συνεπάγεται αυτόματα και παράταση για τα μη ηλεκτροδοτούμενα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός Ελλάδα: Έρχονται και νέα μέτρα - Εκτός ελέγχου η κατάσταση - Ξεπέρασε το 1 ο δείκτης R