ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένη προκαταβολή φόρου: Μέσω TAXISnet η ενημέρωση στις επιχειρήσεις

Μειωμένη προκαταβολή φόρου: Μέσω TAXISnet η ενημέρωση στις επιχειρήσεις

Το 80% των επιχειρήσεων θα καταβάλει μειωμένη προκαταβολή φόρου, με τις περισσότερες εξ αυτών να πληρώνουν τη μισή προκαταβολή για το έτος 2020. 

Ολοκληρώθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η ενημέρωση των επιχειρήσεων, που υπάγονται στο καθεστώς των νέων μειωμένων συντελεστών προκαταβολής φόρου, και είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος έως και τη Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, μέχρι τότε, αρχική δήλωση είχαν υποβάλει 385.793 επιχειρήσεις, εκ των οποίων:

  • Ατομικές 325.085
  • Νομικά πρόσωπα: 60.708

Εξ αυτών, δικαιούχοι μείωσης προκαταβολής, με βάση τα στοιχεία εσόδων τους, όπως ορίζονται στη σχετική νομοθεσία, είναι 238.288 επιχειρήσεις, εκ των οποίων:

  • Ατομικές: 200.759
  • Νομικά πρόσωπα: 37.529

Οι δικαιούχοι έλαβαν προσωποποιημένο μήνυμα στο λογαριασμό τους, στο myTAXISNET, ή/και e-mail, με αναλυτικές οδηγίες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, παράγων του οικονομικού επιτελείου υπολογίζει ότι φέτος οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν λιγότερο φόρο (φόρο εισοδήματος συν προκαταβολή φόρου) ύψους 1,2-1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία:

• Εάν το ποσοστό πτώσης τζίρου το πρώτο εξάμηνο του 2020, έναντι του πρώτου εξαμήνου 2019, ήταν μεταξύ 5%-15%, η προκαταβολή φόρου μειώνεται κατά 30%.

• Για πτώση τζίρου 15,1%-25%, η προκαταβολή περιορίζεται στο 50%.

• Για πτώση τζίρου 25,1%-35%, το ποσοστό της μείωσης φτάνει στο 70%.

• Για πτώση τζίρου άνω του 35%, η προκαταβολή φόρου μηδενίζεται.

Για τον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη οι δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου 2019 και του πρώτου εξαμήνου του 2020, ως εξής:

α) Για όσους τηρούν απλογραφικά λογιστικά αρχεία, λαμβάνεται υπόψη η δήλωση ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου που έχει υποβληθεί και η δήλωση ΦΠΑ του δευτέρου τριμήνου που υποβλήθηκε μέχρι τις 31.7.2020 ή

β) Για όσους τηρούν διπλογραφικά λογιστικά αρχεία, οι δηλώσεις ΦΠΑ Ιανουαρίου - Μαΐου που έχουν υποβληθεί και η δήλωση ΦΠΑ Ιουνίου που υποβλήθηκε μέχρι τις 31.7.2020.

Για τα νομικά πρόσωπα ή νομική οντότητα ή φυσικό πρόσωπο που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια των συγκρινόμενων εξαμήνων, το ποσό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος μειώνεται κατά 50%.

Προσοχή: Όσες εταιρείες επιχειρήσουν να επωφεληθούν της μειωμένης προκαταβολής χωρίς να τη δικαιούνται, ολικά ή μερικά, επιβάλλεται από τη φορολογική διοίκηση πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της μειωμένης προκαταβολής που όφειλαν να καταβάλουν.

Οι επιχειρήσεις που δικαιούνται τη μειωμένη προκαταβολή φόρου θα πρέπει να έχουν λάβει ήδη μήνυμα στην προσωπική τους θυρίδα στο Taxisnet.

Όσες είναι δικαιούχοι της μειωμένης προκαταβολής θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση το αργότερο μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2020.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα - Κλειστά και στην Αττική εστιατόρια και μπαρ από τα μεσάνυχτα