ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί: Στο «σφυρί» χιλιάδες ακίνητα

Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί: Στο «σφυρί» χιλιάδες ακίνητα

Από τις 31 Ιουλίου έληξε το τελευταίο νομοθέτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας

Σύμφωνα με τροπολογία που είχε καταθέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, κανένας πλειστηριασμός δεν πραγματοποιήθηκε από 01/06/2020 έως 31/07/2020.

Οι πλειστηριασμοί θα επανεκκινήσουν από πρώτη Σεπτεμβρίου καθώς τον Αύγουστο έχει καθιερωθεί και δεν γίνονται λόγω κλειστών δικαστηρίων.

Όσοι δανειολήπτες ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα» μπορούν να προστατευθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να φτάσουν και τις 250.000 οι αιτούντες του προγράμματος.

«Πρόγραμμα Γέφυρα»

Το πρόγραμμα «Γέφυρα», αφορά την επιδότηση δανείων με υποθήκη στην Α΄ κατοικία όσων επλήγησαν οικονομικά από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Το πρόγραμμα - γέφυρα θα έχει διάρκεια 9 μηνών και η επιδότηση των δόσεων δανείων θα κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το αν το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, αν παρουσιάζει καθυστέρηση ή έχει καταγγελθεί.

Κριτήρια αποτελούν η αξία της πρώτης κατοικίας, το ποσό του ανεξόφλητου δανείου, το οικογενειακό εισόδημα, το σύνολο καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων και η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας.

Τα κριτήρια διαφέρουν ανάλογα με το αν το δάνειο είναι «πράσινο», «κόκκινο» ή καταγγελμένο.

  • Για τους συνεπείς ή «πράσινους» δανειολήπτες η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 90% για το πρώτο τρίμηνο, μειώνεται στο 80% το δεύτερο και 70% το τρίτο τρίμηνο ενώ το ανώτατο όριο της επιδότησης ανέρχεται σε 600 ευρώ.
  • Για τους δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια, η κρατική επιδότηση ξεκινά από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης φθάνει τα 500 ευρώ.

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει κάποια μορφή ρύθμισης με την τράπεζα, προκειμένου ο δανειολήπτης να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

  • Για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 60% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 50% για το δεύτερο και 30% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 300 ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος Ε.Ε.: Απόλυτη στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο για τις τουρκικές προκλήσεις