ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυο μεγάλες υποχωρήσεις κι ένα μικρό «κέρδος»

Δυο μεγάλες υποχωρήσεις κι ένα μικρό «κέρδος»

Ένα βήμα μπρος και δύο βήματα πίσω κάνει τελικώς η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις της με την τρόικα, αναφορικά με την υπογραφή του νέου οικονομικού προγράμματος που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των «σωτήριων» 130 δισ. ευρώ της βοήθειας από τους θεσμικούς πιστωτές μας.

Όπως γίνεται τώρα γνωστό, ενώ φαίνεται να «κερδίζει» μια μικρή υποχώρηση της τρόικας στο κομμάτι του 13ου και του 14ου μισθού, χάνει οριστικά τη μάχη για τη μείωση των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ χάνει και τη μάχη των πρόσθετων μέτρων, ύψους 4 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να λάβει άμεσα, για να καλύψει τις μαύρες τρύπες του 2011 και τις κυοφορούμενες του 2012.

Αλλά ακόμα και στην περίπτωση των δύο μισθών – μπόνους, αυτό το οποίο συζητείται στη διαπραγμάτευση δεν είναι να παραμείνουν ως έχουν, αλλά να περιορισθούν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο (πχ 300 ευρώ), που θα δίνεται δύο φορές το χρόνο, ανεξαρτήτως των συνολικών απολαβών ή οποιουδήποτε άλλου κριτηρίου.

Αντιθέτως, σε ότι αφορά στους κατώτατους μισθούς, αυτό το οποίο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι οι ελληνικοί θα πάνε να «βρουν» τους πορτογαλικούς σε πρώτη φάση.

Δηλαδή, αναμένεται μια μείωση της τάξης των 100 ευρώ, τουλάχιστον, ενώ υπάρχει πάντα ο «μπαμπούλας» των κατώτατων μισθών στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, που είναι κοντά στα …τάρταρα.

Η τρόικα επιμένει πως «από τη στιγμή που οι γείτονές σας βρίσκονται σε αυτά τα επίπεδα, δεν μπορείτε να τους ανταγωνιστείτε, αν δεν ευθυγραμμιστείτε», ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω μειώσεις στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Ζητούμενο λοιπόν αποτελεί πλέον αν όλα τα παραπάνω θα ψηφισθούν από την ελληνική Βουλή, ακόμα και στην περίπτωση που «περάσουν» από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που σχεδιάζει να συγκαλέσει έως την Παρασκευή ο πρωθυπουργός.