ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Είχαμε διαφορετικές κουλτούρες…»

«Είχαμε διαφορετικές κουλτούρες…»

Ακόμα και οι ελάχιστες πιθανότητες που υπήρχαν για τη διάσωση της συγχώνευσης μεταξύ της Alpha Bank και της Eurobank, εξανεμίσθηκαν τις τελευταίες ώρες, όπως προκύπτει από τις ακριτομυθίες στελεχών και των δύο τραπεζών.

Πλέον, τα πράγματα δείχνουν να έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω, υπό την έννοια ότι «λέγονται πράγματα που παραπέμπουν σε οριστικό διαζύγιο».

Του τύπου «οι κουλτούρες μας ήταν διαφορετικές», οπότε «ήταν πολύ δύσκολο να συνεργασθούμε».

Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτών των ωρών είναι η ψύχραιμη στάση που τηρεί τώρα η πλευρά της Eurobank.

Μετά την πρώτη, μάλλον βιαστική, ανακοίνωση των πρώτων ωρών, με την οποία διαβεβαίωνε ότι «δεν τρέχει τίποτα» κι όλα προχωρούν κανονικά, ενώ η Alpha είχε ανακοινώσει το «πάγωμα» των συζητήσεων, στην τράπεζα του ομίλου Λάτση λένε ότι «η ζωή συνεχίζεται».

Κατ' αυτόν τον τρόπο, θέλουν να αποδείξουν ότι ναι μεν τους πείραξε η τροπή που πήραν τα πράγματα, αλλά δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου.

Από την άλλη πλευρά, στην Alpha συμπεριφέρονται ήδη κατά τρόπο αυτόνομο και μεμονωμένο.

Κάνουν πλέον τους υπολογισμούς τους για τις επιπτώσεις της έκθεσης της BlackRock και του PSI αποκλειστικά στο δικό τους χαρτοφυλάκιο κι έχουν εξοβελίσει κάθε σκέψη στρατηγικής συμμαχίας, συνεργασίας ή οτιδήποτε άλλο.

Καλά – καλά δεν θα περιμένουν να ανακοινωθεί το PSI, για να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους, όπως αρχικά είχαν πει.

Μια πληροφορία που ακούγεται στην αγορά και θέλει τον βασικό μέτοχο της Eurobank κ. Σπύρο Λάτση να επανέρχεται με καλύτερη προσφορά στην Alpha ελέγχεται για την εγκυρότητά της, καθώς τίποτα δεν προμηνύει κάτι τέτοιο από το «στρατόπεδο» της Eurobank.

Εκτός κι αν η «παρέμβαση» γίνει απευθείας από τα κεντρικά του ομίλου στη Γενεύη…