ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός - Σταϊκούρας: «Θα επεκτείνουμε τα μέτρα στήριξης στους κλάδους που πλήττονται»

Κορονοϊός - Σταϊκούρας: «Θα επεκτείνουμε τα μέτρα στήριξης στους κλάδους που πλήττονται»

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε στο Mega για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, στην περίοδο της πανδημίας, τόσο στα νησιά όσο και στην υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, μέχρι σήμερα η πολιτεία έχει αντιληφθεί τη δυσκολία στον τουρισμό και έρχεται να βοηθήσει τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους των νησιών. Από εδώ και πέρα, τα μέτρα βοήθειας σε κλάδους που πλήττονται από την υγειονομική κρίση θα επεκταθούν.

Συγκεκριμένα, όλοι θα μπουν στην «επιστρεπτέα προκαταβολή 3», η οποία θα ανοίξει από την επόμενη βδομάδα, σύμφωνα με τον υπουργό.

Στη ρύθμιση αυτή συγκαταλέγονται και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές.

Αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν θα δοθεί άλλη παράταση, ενώ επισήμανε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι αναστολές που δόθηκαν να έχουν περίοδο χάριτος και να μετατεθούν σε 12 άτοκες δόσεις το 2021.

«Η κυβέρνηση κάνει στοχευμένες πολιτικές επιλογές εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφορικά με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως δεν υπάρχουν φέτος δημοσιονομικοί στόχοι, ωστόσο θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Τα διαθέσιμα είναι 34,7 δισ. ευρώ διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Για τα επιδόματα των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών είπε πως συνεχίζεται η χρηματοδότηση μέσω τραπεζών, ενώ θα τρέξει και ο β' γύρος των εγγυημένων δανείων.

Αναφερόμενος στους εποχικούς ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι υπήρξε ενίσχυση στην εποχικότητα της επιχειρηματικότητας, ωστόσο «είμαστε εδώ να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτούς τους συμπατριώτες μας. Έχουμε ταμειακά διαθέσιμα για να βοηθήσουμε» επισήμανε.

Αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων ο υπουργός Οικονομικών εγγυήθηκε την πληρωμή στο σύνολο των συνατκιούχων και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και του δημόσιου τομέα, ενώ για τα ενοίκια σημείωσε πως υπάρχει πίεση εκατέρωθεν από ενοικιαστές για επέκταση της ρύθμισης και από ιδιοκτήτες για μη επέκταση αυτής. Η οικειοθελής συμμετοχή είναι μία από τις πολλές λύσεις που σκέφτεται το υπουργείο.

«Μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα έχουμε καλύτερη εικόνα του νέου κύματος μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση», είπε.

Για την προστασία πρώτης κατοικίας, υποστήριξε πως η κυβέρνηση είναι πολύ ικανοποιημένη από τον τρόπο που ανταποκρίνονται οι πολίτες, ενώ αποκάλυψε πως μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα βγει διαβούλευση για το νέο πτωχευτικό, το οποίο θα λειτουργήσει από το 2021 και μετά.

Αναφέρθηκε ακόμα στην καταβολή του δώρου Πάσχα, στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, ενώ τόνισε πως εγκρίθηκε για την Ελλάδα το πρόγραμμα SURE, 2,7 δισ., τα οποία θα καλύψουν μεγάλο μέρος του κόστους του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι εκτιμήσεις για την ύφεση δεν έχουν αλλάξει και παραμένουν σε μια ύφεση της τάξης του 16%.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα 142 από τα 264 νέα κρούσματα – Διασωληνώθηκαν δύο ανήλικοι