ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ 2020: Έρχονται «φοροελαφρύνσεις» - Τι θα ανακοινώσει το Σάββατο ο Πρωθυπουργός

ΔΕΘ 2020: Έρχονται «φοροελαφρύνσεις» - Τι θα ανακοινώσει το Σάββατο ο Πρωθυπουργός

Τα επόμενα 24ωρα οριστικοποιείται η δέσμη των οικονομικών παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σάββατο (12/09), ανοίγοντας τις εργασίες της Διεθνούς Έκθεσης - «Μέτρα – ανάχωμα» στην ύφεση με οικονομικές παρεμβάσεις. 

Σε ρυθμούς ΔΕΘ κινείται το οικονομικό επιτελείο, καθώς έχει κλειδώσει το πακέτο των μέτρων στήριξης και φοροελαφρύνσεων που θα ανοίξει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο.

Δεδομένες θεωρούνται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η επέκταση των προσωρινών μειώσεων φόρων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο χρόνος και η έκταση των μέτρων στήριξης θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας με «κλειδί» τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Πάντως η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 η οποία έφθασε το 15,2% μεγαλώνει τα ρήγματα στα δημοσιονομικά μεγέθη και το οικονομικό επιτελείο για να ευθυγραμμίσει τις προβλέψεις με τις εξελίξεις στη πραγματική οικονομία προχωρεί στην αύξηση των πιστώσεων κατά 6 δισ. ευρώ.

Προϊδεάζοντας για τα όσα θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, το ερχόμενο Σάββατο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο Open TV , επεσήμανε ότι «θα είναι ένα ισχυρό πακέτο ενίσχυσης και στήριξης και το οποίο δεν θα έχει μόνο βραχυπρόθεσμα χαρακτηριστικά αλλά θα έχει και μονιμότερα».

Στο καλάθι των εξαγγελιών αναμένεται να είναι η καταβολή των αναδρομικών τόσο στους συνταξιούχους του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, ενώ ήδη νομοθετείται η αύξηση των πιστώσεων του φετινού προϋπολογισμού κατά 1,4 δισ. ευρώ, καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει πληρωμή για όλους σε δύο δόσεις. Μία τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο ή εφάπαξ τέλος Σεπτεμβρίου με Οκτώβριο.

Εντός του 2020, θα καταβληθεί εφάπαξ το σύνολο των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Εκτιμάται ότι θα πέσει ρευστότητα στην αγορά της τάξεως του 1,4 δισ. ευρώ, ενώ αν αφαιρεθούν φόροι και εισφορές η πραγματική επίδραση θα είναι της τάξεως του 1 δισ. ευρώ περίπου.

Αυξήσεις μέχρι και 280 ευρώ τον μήνα αναμένεται να λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.

«Ιδίως όσοι προέρχονται από τους τομείς της οικονομίας που επλήγησαν πιο πολύ θα δουν μια σημαντική στήριξη για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι να αρχίσει ξανά η ερχόμενη σεζόν» υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας.

Τμήμα του πακέτου θα στοχεύει στην αντιμετώπιση της ανεργίας με επιδότηση εισφορών για νέες προσλήψεις και μέτρα ενίσχυσης των εποχικών εργαζομένων. «Θα υπάρξουν προβλέψεις για μειώσεις φόρων» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει δηλώσει ο Χρήστος Σταϊκούρας αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει παράταση της χρονικής διάρκειας αναστολής των συμβάσεων εργασίας με ταυτόχρονη καταβολή του ειδικού μηνιαίου επιδόματος των 534 ευρώ σε εργαζομένους, αυτοαπασχολουμένους και επαγγελματίες και επιπλέον παράταση έως το τέλος του έτους της επιδότησης μισθών και ασφαλιστικών εισφορών για την εκ περιτροπής εργασία και περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών του προγράμματος ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ.

Στην κορυφή της ατζέντας είναι η μείωση φόρων το 2021, με «ψαλίδι» στο πλαφόν των 6.500 ευρώ, σταθερό ποσό για τις εισφορές υγείας ή νέα οριζόντια μείωση εισφορών υπέρ τρίτων.

Επιπλέον, στο τραπέζι είναι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του τέλους επιτηδεύματος, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέσα στο 2021, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ, η παράταση των προσωρινών μειώσεων ΦΠΑ, καθώς και ο τρίτος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής.

Παράταση του μέτρου επιβολής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο «τουριστικό πακέτο». Ο λόγος για τον μειωμένο ΦΠΑ (από το 24% στο 13%) που ισχύει για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020 στις μεταφορές, στα εισιτήρια των κινηματογράφων, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά αλλά και τη μείωση στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (δηλαδή 80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Προκλητικός Ερντογάν: Μαζέψτε τον Μακρόν για να βρεθεί λύση με την Ελλάδα