ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Ρουμελιώτης: Ασύμφορη για την ευρωζώνη η άτακτη χρεοκοπία

Π. Ρουμελιώτης: Ασύμφορη για την ευρωζώνη η άτακτη χρεοκοπία

Ασύμφορη χαρακτήρισε για την ευρωζώνη μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδος ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

«Δεν συμφέρει την Ευρωζώνη η άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας» τόνισε ο κ. Ρουμελιώτης, σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, μια τέτοια εξέλιξη θα έστελνε αρνητικό σήμα στις αγορές και θα πυροδοτούσε τραγικές συνέπειες αρχικά για τις χώρες της περιφέρειας, όπως την Ισπανία και την Ιταλία και στη συνέχεια για όλη την ευρωζώνη, που θα κινδύνευε με διάλυση.

«Η επιλογή της άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας θα είχε τεράστιο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό κόστος όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρωζώνη στο σύνολό της», επισημαίνει.

Επίσης, ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ εκτιμά ότι αυτό που προέχει είναι η επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου και κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν υπευθυνότητα για το εθνικό συμφέρον.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι δεν αρκούν μόνον οι θυσίες από την Ελλάδα, καθώς απαιτείται και ανασύνταξη των μηχανισμών της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στο PSI, ο κ. Ρουμελιώτης προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 70%, ωστόσο υπογραμμίζει ότι για να καταστεί βιώσιμο, θα πρέπει να μετέχουν η ΕΚΤ αλλά και οι Κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, που αγόρασαν ελληνικά ομόλογα σε χαμηλότερες τιμές από την ονομαστική τους αξία.