ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοιός: Χαμός με την τηλεργασία στην Αττική - Τι ισχύει με τις ειδικές άδειες των γονέων

Κορονοιός: Χαμός με την τηλεργασία στην Αττική - Τι ισχύει με τις ειδικές άδειες των γονέων
Pixabay

Ξεκινά η παράταση των μέτρων της υποχρεωτικής τηλεργασίας και του κυλιόμενου ωραρίου 

Από σήμερα, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ξεκινά η παράταση των μέτρων της υποχρεωτικής τηλεργασίας και του κυλιόμενου ωραρίου στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της Περιφέρειας Αττικής. Τα δυο έκτακτα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ έως και τις 31 Οκτωβρίου. Παράλληλα και ταυτόχρονα με την υποχρεωτική τηλεργασία και το κυλιόμενο ωράριο, σε ισχύ είναι οι άδειες προληπτικής καραντίνας και ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς όταν κλείνει το σχολείο ή το σχολικό τμήμα των παιδιών τους λόγω κορονοϊού.

Αναλυτικά, σε υποχρεωτική τηλεργασία μπαίνει στην Περιφέρεια Αττικής το 40% των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το «Έθνος», η υποχρέωση εκ του νόμου των εργοδοτών να δηλώνουν υπαλλήλους σε τηλεργασία εκτόξευσε τα νούμερα της εξ αποστάσεως απασχόλησης, που κατέγραφε χαμηλές πτήσεις. Το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου κι ενώ η τηλεργασία δεν ήταν υποχρεωτική, μόλις 584 εργοδότες δήλωσαν 50.477 εργαζόμενους στην Αττική σε τηλεργασία. Συνολικά υποβλήθηκαν τότε 1.224 δηλώσεις εξ αποστάσεως απασχόλησης στην Περιφέρεια Αττικής.

Το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου 13.824 εργοδότες δήλωσαν σε τηλεργασία 182.236 εργαζόμενους στην Αττική. Η αύξηση φτάνει στο 261% και οφείλεται κατά κύριο λόγο στις δηλώσεις της 25ης Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία δηλώθηκαν οι μισθωτοί της Αττικής σε υποχρεωτική τηλεργασία.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης εξ αποστάσεως απασχόλησης σε συγκεκριμένο ποσοστό, δηλώθηκαν το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου μόλις 1.417 εργαζόμενοι σε τηλεργασία, οι 890 εκ των οποίων στην Κεντρική Μακεδονία.

Οι 182.236 μισθωτοί της Αττικής που μπήκαν σε τηλεργασία το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεύουν το 99% των εργαζομένων που δηλώθηκαν σε εξ αποστάσεως απασχόληση σε όλη την Ελλάδα το ίδιο διάστημα, οι οποίοι είναι 183.653.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Rafale: Έρχονται «φορτωμένα»! Οι πανίσχυροι πύραυλοι Exocet και Meteor πού φτάνουν μέχρι... Τουρκία!