ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Επιστρεπτέα προκαταβολή»: Ανοικτή η πλατφόρμα έως την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου

«Επιστρεπτέα προκαταβολή»: Ανοικτή η πλατφόρμα έως την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου

Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου θα μείνει ανοικτή η πλατφόρμα για την «επιστρεπτέα προκαταβολή» λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος - Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να βελτιώσει τους όρους της έγκρισης αυτών των χαμηλότοκων δανείων.

Τη συνέχιση του μέτρου της Επιστρεπτέας προκαταβολής και μετά τον 4ο κύκλο που αναμένεται να ανοίξει τον επόμενο μήνα με προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", η συνολική εικόνα από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ότι είναι ένα θετικό μέτρο το οποίο έχει προσφέρει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 3,045 δισ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο και πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής κυρίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Με δεδομένο ότι η πανδημία συνεχίζεται και με βάση τον προγραμματισμό πως το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021, κρίνεται ότι το μέτρο δεν μπορεί να διακοπεί στο τέλος του 2020.
Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπ’ όψη και το γεγονός ότι η χώρα έχει μπει σε έναν κύκλο τοπικών lockdowns που αυτό πιέζει ασφυκτικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν τραπεζικό «προφίλ».

Για τους λόγους αυτούς τα 600 εκατ. ευρώ που θα δοθούν μέσω του 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής θα έχουν προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που είτε αναστέλλουν τη λειτουργία τους λόγω ενός τοπικού lockdown, είτε αποδεδειγμένα πλήττονται από την πανδημία έχοντας την έδρα τους σε μια περιοχή «υψηλής επικινδυνότητας».

αράλληλα, οι επιχειρήσεις αυτών των περιοχών που θα ενταχθούν στον 4ο κύκλο θα επιστρέψουν μέχρι και το 50% του ποσού που θα τους πιστωθεί από το πρόγραμμα.
Με αυτή τη λογική θα κινηθούν και οι επόμενοι κύκλοι της επιστρεπτέας προκαταβολής, που αναμένονται τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2021.

Το κεφάλαιο για τη διάθεση των ποσών που θα δοθούν δίνει προς το παρόν το τρέχον ΕΣΠΑ και τα 2,7 δισ. ευρώ που έρχονται από την κοινοτική πρωτοβουλία SURE, τα οποία θα διαδεχθεί η πρωτοβουλία REACT EU, η οποία αποτελεί υποσύνολο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με πληροφορίες από εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τηλεοπτικό διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη - Ποια μέτρα θα ανακοινώσει την Παρασκευή