ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεμπονέρας στο Newsbomb.gr: Πότε και πώς θα πληρωθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε

Τεμπονέρας στο Newsbomb.gr: Πότε και πώς θα πληρωθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Πότε και πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε αναστολή - Ποιοι θα πάρουν μειωμένο το ποσό. 

Η πανδημία του κορονοϊού και το δεύτερο κύμα, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα έχουν φέρει τα πάνω- κάτω και στην καταβολή του φετινού Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους.

Ο γνωστός δικηγόρος Διονύσης Τεμπονέρας μίλησε στο Newsbomb.gr για το τι θα ισχύσει με το φετινό Δώρο Χριστουγέννων.

Από τους εργοδότες θα καταβληθεί το φετινό Δώρο Χριστουγέννων το χρονικό διάστημα από 21 έως 31 Δεκεμβρίου 2020, σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

«To επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020, θα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Δηλαδή το δώρο, δεν θα υπολογιστεί επί του ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου, αλλά για όσο διάστημα αυτός τελεί σε αναστολή, αυτό θα υπολογίζεται, επί του επιδόματος των 534 ευρώ» διευκρινίζει ο κ. Τεμπονέρας.

Ο εργοδότης θα πληρώσει την αναλογία για τις ημέρες εργασίας από 1η Μαΐου 2020 και το κράτος την αναλογία επί των 534 ευρώ για το διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Ο δικηγόρος μας έδωσε και ένα παράδειγμα «εφόσον εργαζόμενος που πληρώνεται, με 1.200 ευρώ, τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας, από τον Μάιο του 2020, μέχρι και το τέλος του έτους, τότε αντί για 1200 ευρώ, δώρο Χριστουγέννων, θα λάβει το ποσό των 534 ευρώ, δηλαδή μειωμένο δώρο, κατά 55,5%» είπε.

Σε δεύτερο χρόνο, το κράτος θα επιστρέψει στους εργοδότες το ποσό που αναλογεί στους μήνες της αναστολής (υπολογιζόμενο επί του ύψους των 534 ευρώ) όπως ακριβώς συνέβη και με το δώρο Πάσχα 2020.

Όπως αποκάλυψε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, στο ΜEGA, "αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών για να δούμε πόσοι έχουν μπει σε αναστολή και για ποια χρονικά διαστήματα (μαζί με τους εργαζομένους που θα μπουν και τον Νοέμβριο), έτσι ώστε εάν αποφασίσουμε να πάμε σε δώρο επί του ονομαστικού μισθού να δούμε εάν αυτό μπορεί να γίνει δημοσιονομικά."

Σύμφωνα με την κ. Στρατινάκη, καταβάλλεται προσπάθεια για όσους εργαζόμενους τέθηκαν σε αναστολή να λάβουν ως Δώρο Χριστουγέννων τον ονομαστικό τους μισθό και να μην υπολογιστεί με βάση τα 534 ευρώ για το διάστημα που ήταν σε αναστολή, όπως συνέβη με το Δώρο του Πάσχα.

«Η κυβέρνηση δηλώνει ότι, θα ακολουθήσει την «πεπατημένη», που ακολούθησε και στην καταβολή του επιδόματος, του δώρου Πάσχα. Δηλαδή ο εργοδότης, προσοχή ο «κλειστός» εργοδότης(!), θα καταβάλλει το σύνολο του δώρου και μετά, το κράτος θα δώσει την αναλογία για το διάστημα της αναστολής, σε ύστερο απροσδιόριστο χρόνο» τόνισε ο κ. Τεμπονέρας.

«Η κυβέρνηση λοιπόν ζητά από τις επιχειρήσεις, που είναι κλειστές και σφόδρα πληττόμενες, να πληρώσουν ένα ολόκληρο μισθό σε συνθήκες πανδημίας, διαφορετικά θα ακολουθήσουν μαζικές ποινικές διώξεις-όπως προβλέπει ο νόμος- κατά εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων» είπε ο δικηγόρος.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το δώρο θα καταβληθεί «στον προβλεπόμενο από την σχετική νομοθεσία του 1981 χρόνο, ενώ μετά και σε δεύτερο χρόνο οι εργοδότες θα λάβουν από το κράτος το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στην χρονική διάρκεια των αναστολών συμβάσεων εργασίας, υπολογισμένο επί των 534 ευρώ».

Στις περιπτώσεις που η εργασιακή σύμβαση των μισθωτών τέθηκε σε αναστολή κάποια χρονική περίοδο μεταξύ 1ης Μαΐου έως και 31ης Δεκεμβρίου, το δώρο καταβάλλεται μειωμένο, καθώς λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του ο χρόνος που η εργασιακή σύμβαση ήταν σε αναστολή.

Το κράτος θα πληρώνει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ ανά μήνα για το διάστημα Μαΐου- Οκτωβρίου 2020 και επί του ποσού του επιδόματος των 800 ευρώ για το μήνα Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τον κ. Τεμπονέρα «οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα λάβουν το επίδομα με αρκετούς μήνες καθυστέρηση. Ενώ η προθεσμία για την καταβολή του επιδόματος Πάσχα, από πλευράς των επιχειρήσεων προς τους εργαζόμενους, ήταν στις 30 Ιουνίου, χιλιάδες επιχειρήσεις, έλαβαν την κρατική συμμετοχή …μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, δηλαδή με σχεδόν, τρίμηνη καθυστέρηση!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο κ. Τεμπονέρας «το παράδοξο είναι ότι ενώ τον περασμένο Απρίλιο η κυβέρνηση παράτεινε την καταβολή του επιδόματος Πάσχα μέχρι τις 30.6.2020 για την καταβολή του μισού μισθού, τώρα που οι επιχειρήσεις καλούνται να δώσουν ένα ολόκληρο μισθό, δεν υπάρχει παράταση και είναι υποχρεωμένες να το καταβάλλουν μέχρι 21.12.2020;» διερωτάται ο δικηγόρος.

Υπενθυμίζεται πως το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ανάλογα με τις ημέρες εργασίας από τον Μάιο έως και το τέλος Δεκεμβρίου κάθε έτους και είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Όσοι έχουν εργαστεί γι' αυτό το διάστημα, λαμβάνουν ολόκληρο το δώρο.

Υπολογίστε ΕΔΩ τα χρήματα που θα πάρετε

Σύμφωνα με τον κ. Τεμπονέρα «τυχεροί» είναι όσοι εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και μισθό χαμηλότερο των 534 ευρώ και το διάστημα Μαΐου- Δεκεμβρίου είχαν τεθεί σε αναστολή. «Αυτοί θα λάβουν το τμήμα του φετινού δώρου που αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή, με βάση τον μισθό της αναστολής, δηλαδή τα 534 ευρώ αι όχι τον μισθό που λάμβαναν από τον εργοδότη τους» διευκρίνισε.

Mη καταβολή Δώρου Χριστουγέννων-Ενέργειες εργαζόμενου

Αναφορικά με τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων ο γνωστός δικηγόρος επισημαίνει:

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Επίδομα 800 ευρώ - Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Στις 15 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για την υποβολή δηλώσεων για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή τον μήνα Νοέμβριο.

Οι πληρωμές των ειδικών αποζημιώσεων από 587 έως 800 ευρώ θα πραγματοποιηθούν σταδιακά από τις 27 Νοεμβρίου έως το τέλος Δεκεμβρίου.

  • Εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις θα εισπράξουν από τις 7/12 έως τέλος του μήνα
  • Εργαζόμενοι σε κλειστές επιχειρήσεις θα λάβουν τα χρήματα από 28 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown - Παπαθανάσης: Η κυβέρνηση εξετάζει να μπεί «κόφτης» στα SMS