ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόθεν έσχες: Υποχρεωτικά για τα 15 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Πόθεν έσχες: Υποχρεωτικά για τα 15 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Ο ΠΙΣ είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της Αρχή

Δηλώσεις πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης), υποχρεούνται να υποβάλλουν κάθε χρόνο σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τα 15 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Ειδικότερα, ο ΠΙΣ είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της Αρχής «Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης» του έτους 2017, με την οποία κρίθηκε ότι υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων (πόθεν έσχες) τα διοικούντα 15 μέλη του ΠΙΣ. Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. της ΠΙΣ εκλέγεται από τη γενική συνέλευση, μεταξύ των μελών της με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Το βασικό επιχείρημα του ΠΙΣ ήταν ότι η απόφαση της εν λόγω Αρχής εκδόθηκε κατά εσφαλμένη ερμηνεία του νόμο 3213/2003 και δεν τον καταλαμβάνει, γιατί δεν επιχορηγείται από το κράτος, καθώς έχει δικούς του πόρους, αλλά και δεν ασκεί δημόσια εξουσία.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2227/2020 απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμο τον ισχυρισμό των γιατρών, επισημαίνοντας ότι ο ΠΙΣ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ο νόμος καταλαμβάνει αδιαστίκτως τα ΝΠΔΔ, αδιάφορα αν αυτά ασκούν ή όχι δημόσια εξουσία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα μετά τις 9 το βράδυ - Οι εξαιρέσεις