ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστολή εργασίας και επίδομα ανεργίας: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές - Ποσά και δικαιούχοι

Αναστολή εργασίας και επίδομα ανεργίας: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές - Ποσά και δικαιούχοι

Χρήματα στους λογαριασμούς τους θα δουν αύριο Πέμπτη δικαιούχοι εργαζόμενοι σε αναστολή για τον μήνα Οκτώβριο - Ξεκινάει και η πληρωμή για τη δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας - Οι δικαιούχοι και τα ποσά. 

Την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου, θα πληρωθούν 201.819 δικαιούχοι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τον αθλητισμό και την εστίαση, τις αποζημιώσεις για την αναστολή της εργασίας τους ενώ την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου ξεκινούν οι πληρωμές των 123.000 ανέργων για τους οποίους παρατάθηκε για δύο μήνες το επίδομα ανεργίας.

Αναλυτικά, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση εγκρίθηκε η πίστωση 93,96 εκατομμυρίων ευρώ σε 201.819 δικαιούχους, που αφορούν σε αναστολές συμβάσεων εργαζομένων κατά τον μήνα Οκτώβριο, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 59,797 εκατομμύρια ευρώ σε 134.829 δικαιούχους.

  • Για τον Οκτώβριο δικαίωμα στην αναστολή σύμβασης είχαν οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, πολιτισμό, μεταφορές, αθλητισμό και εστίαση, όπως και σε μερικούς άλλους ΚΑΔ που θεωρούνταν πληττόμενοι. Από τα τέλη Οκτωβρίου ξεκίνησαν τα τοπικά lockdown, αναλογία της ειδικής αποζημίωσης δικαιούνται και οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή στις επίμαχες Περιφερειακές Ενότητες μετά από προσωρινή αναστολή της επιχείρησης με κρατική εντολή. Χρήματα στους λογαριασμούς τους θα δουν και οι εργαζόμενοι ευπαθών ομάδων ανά την Επικράτεια που δηλώθηκαν από τον εργοδότης τους σε αναστολή.
  • Σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία, για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 25,596 εκατομμυρίων ευρώ σε 50.785 δικαιούχους.
  • Τέλος, σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών, για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 8,571 εκατομμυρίων ευρώ σε 16.205 δικαιούχους.

Επίδομα ανεργίας - Ξεκινάει η πληρωμή για τη δίμηνη παράταση

Σύμφωνα με την ΚΥΑ η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμέ-νων - ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ - τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ. - ΜΜΕ και του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων - ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ - τ. ΕΤΑΑ (τ. Τομέας ΤΣΜΕΔΕ, τ. Τομέας ΤΣΑΥ, τ. Τομέας Ασφάλισης Νομικών), για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει εντός του Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020 και δεν έχουν επωφεληθεί της παράτασης που είχε δοθεί το προηγούμενο 8μηνο παρατείνεται για δύο (2) μήνες.

Η δίμηνη παράταση αφορά τα επιδόματα ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, σε όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου εξαιρουμένων αυτών που ήδη έχουν λάβει την δίμηνη παράταση του πρώτου 8μηνου του έτους, στο πλαίσιο των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων.

Όσοι άνεργοι έχουν ήδη πάρει δίμηνη παράταση λόγω του ότι το επίδομα ανεργίας έληξε το πρώτο 8μηνο του έτους δεν δικαιούται να πάρουν άλλη δίμηνη παράταση. Δηλαδή αν κάποιος που έληξε το επίδομα ανεργίας τον Ιούλιο και πήρε παράταση Αύγουστο και Σεπτέμβριο δεν θα πάρει άλλη δίμηνη παράταση.

Τα ποσά:

  • Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας

- έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

  • Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως).
  • Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).

Η καταβολή ολοκληρώνεται αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Πότε θα πληρωθούν οι άνεργοι:

  • Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους στο χρονικό διάστημα 1-19 Σεπτεμβρίου, το ποσό που αντιστοιχεί στη δίμηνη παράταση θα καταβληθεί την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου.
  • Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους στο χρονικό διάστημα 20 Σεπτεμβρίου - 19 Οκτωβρίου, το ποσό που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα καταβληθεί την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου, ενώ η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου.
  • Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους στο χρονικό διάστημα 20-31 Οκτωβρίου, το ποσό που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα καταβληθεί εντός Νοεμβρίου, ενώ η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου.
  • Για όσους ανέργους έληξε ή λήγει η επιδότησή τους εντός του Νοεμβρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου και η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2021.
  • Για όσους ανέργους λήγει η επιδότησή τους εντός του Δεκεμβρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2021 και η καταβολή του δεύτερου επιπλέον μήνα επιδότησης θα ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου 2021.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Φλέγεται» από τα κρούσματα η Βόρεια Ελλάδα - Τα νέα μέτρα που έρχονται