ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS με την ΑΑΔΕ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS με την ΑΑΔΕ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Σε παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής θα διοχετευθεί σημαντικό μέρος εκ των 4 δισ. ευρώ που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για ιδιωτικές επενδύσεις και θεσμικό μετασχηματισμό.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνουν περαιτέρω ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών, κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας, δράσεις κατά του λαθρεμπορίου, ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS με τις φορολογικές αρχές και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει τους πόρους που θα εισρεύσουν από την ΕΕ για να αναπτύξει φορολογικά εργαλεία πιο φιλικά για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, περιορίζοντας παράλληλα την κατεύθυνση πόρων προς την παραοικονομία. Στη βάση αυτή, πέραν από την εν εξελίξει ψηφιοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα δρομολογηθούν και οι εξής μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις :

-H πλήρης κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με σκοπό την αύξηση της διαφάνειας.

-Η καθιέρωση των ταμειακών μηχανών νέας τεχνολογίας σε ολόκληρη τη χώρα οι οποίες θα συνδέονται on-line με τις φορολογικές αρχές.

-O εκσυγχρονισμός του συστήματος φορολογίας της ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) που καθιστά πιο ρεαλιστικές τις τιμές ζώνης ανά γεωγραφική περιοχή με σκοπό τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την ευθυγράμμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας με τις αξίες της αγοράς.

-Η εφαρμογή μιας ψηφιακής και αυτόματης διαδικασίας ηλεκτρονικής επιστροφής ΦΠΑ.

-Ένα νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καπνός, αλκοόλ και ενέργεια).

-Η υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων και κινήτρων για περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

-Η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στο σχεδιασμό φορολογικών ελέγχων.