ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εστίαση: Μαύρα τα μαντάτα για τον κλάδο - Έρχονται λουκέτα και απώλεια θέσεων εργασίας

Εστίαση: Μαύρα τα μαντάτα για τον κλάδο - Έρχονται λουκέτα και απώλεια θέσεων εργασίας

Την ανησυχία τους ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν επιχειρήσεις της εστίασης που θα κατεβάσουν ρολά και θα χαθούν θέσεις εργασίας εκφράζουν φορείς του κλάδου.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας κ. Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο Newsbomb.gr έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως έρχονται λουκέτα στον κλάδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί είναι ανεπαρκή μη λαμβάνοντας υπόψη σε ποιο σημείο έχει φθάσει ο κλάδος της εστίασης. Μάλιστα εκτιμά πως μετά το lockdown μπορεί 1 στις 3 επιχειρήσεις στην εστίαση να μην ξανά ανοίξει.

«Όσο διαρκεί το lockdown και όσα δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης για την εστίαση, η οποία είναι ο κλάδος που επλήγη περισσότερο από όλες, 1 στις 3 επιχειρήσεις μπορεί να μην μπορούν να ανοίξουν μετά το lockdown», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Καββαθάς, «όσο παρατείνεται το lockdown, οι επιχειρήσεις θα έχουν τεράστια προβλήματα. Είναι τελείως ξένο προς τις συνήθειές μας μια επιχείρηση να μη λειτουργεί αλλά να καλείται να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Από ποια έσοδα όμως;». Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα στήριξης της εστίασης μεταξύ των οποίων είναι η ρευστότητα και η επιδότηση θέσεων εργασίας σε επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών.

Αναφορικά με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τις επιχειρήσεις της εστίασης ο κ. Καββαθάς επεσήμανε πως η παραβατικότητα ήταν μόλις στο 1%, με το 99% των επιχειρήσεων να τηρούν απόλυτα τα μέτρα.

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Δαβερώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής δήλωσε στο Newsbomb.gr πως δεν υπάρχει ενημέρωση για το πότε θα ανοίξει η εστίαση.

«Αναφορικά με το κομμάτι εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία και ότι άλλο περιλαμβάνει το κομμάτι της εστίασης, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα καταστήματα τα οποία λειτουργούν με όρθιους, δηλαδή τα μπαράκια, δεν θα ανοίξουν σίγουρα. Άλλη επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε» σημειώνει ο ίδιος.

Για την τακτική του «ακορντεόν» ο κ. Δαβερώνης αναφέρει: «Δηλαδή να ανοίξουμε, να κλείσουμε, να ξανανοίξουμε και αυτό να συνεχίζεται; Εμείς θα πρέπει να ανοίξουμε αν και εφόσον αυτό αποφασιστεί από την κυβέρνηση με μία λογική ότι πρέπει να προστατέψουμε και τον κόσμο και τους πελάτες μας. Όσον αφορά την ασφάλεια και την υγιεινή θα τηρήσουμε τους όποιους κανόνες μας επιβάλλει η κυβέρνηση, δεν μπορούμε όμως να ανοιγοκλείνουμε τα καταστήματά μας γιατί έχουμε ευπαθή προϊόντα. Ίσως να είναι χειρότερο να ανοίξουμε για 15 μέρες και να ξανακλείσουμε από το να μην ανοίξουμε καθόλου» τονίζει ο κ. Δαβερώνης.

Ο κλάδος της εστίασης για το διάστημα από τον Ιούνιο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου ειδικά στο κέντρο της Αθήνας είχε μία μείωση κατά 60% όσον αφορά την προσέλευση πελατών. Στα περιφερειακά εστιατόρια η μείωση της πελατείας ήταν της τάξης του 25%.

Επίσης ο πρόεδρος των εστιατόρων λέει πως τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αρκούν. Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι στην ουσία δάνειο και επίσης η ενίσχυση της περιφέρειας Αττικής που έχει ανακοινώσει ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, έχει αφήσει ένα 80% των συναδέλφων της εστίασης έξω από το πρόγραμμα» τονίζει ο κ. Δαβερώνης.

Σημειώνεται ότι από έναν ετήσιο τζίρο της τάξης των 5 δισ ευρώ, υπολογίζεται ότι φέτος θα κάνουν φτερά από το κλάδο της εστίασης περί τα 2,5- 3 δισ ευρώ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους τους αλλά και τα κρατικά ταμεία.

Οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες γίνονται ακόμα πιο «μαύρες», αν συνυπολογίσει κανείς τις απώλειες θέσεων εργασίας που φέρνει το δεύτερο κύμα πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα. Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 χιλιάδες εργαζόμενοι στην εστίαση θα βρεθούν στον «αέρα». Αυτό που σημειώνουν φορείς του κλάδου είναι ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση, που δεν είχαν βιώσει ούτε κατά τα χρόνια των μνημονίων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr