ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Επαρκής η μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής του ελληνικού χρέους – Οι προϋποθέσεις

ΔΝΤ: Επαρκής η μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής του ελληνικού χρέους – Οι προϋποθέσεις
AP

Την εκτίμηση πως η μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής του δημόσιου χρέους της Ελλάδας παραμένει επαρκής, αλλά θα μπορούσε να επηρεαστεί από αρνητικούς κινδύνους σχετιζόμενους και με την πανδημία εξέφρασε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κατά τη συζήτηση της δεύτερης έκθεσης μεταμνημονιακής παρακολούθησης της Ελλάδος.

Το ΔΝΤ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τη δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής παρακολούθησης της Ελλάδος και τα σχόλια των Διοικητών του Ταμείου για τα όσα έχουν επισημάνει τα στελέχη του οργανισμού που την συνέταξαν.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως η πανδημία διέκοψε τη μέτρια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και πως η έγκαιρη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση, η απαγόρευση των δημόσιων εκδηλώσεων και άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης συνέβαλαν στον περιορισμό της αρχικής επιδημίας.

«Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,9% το πρώτο εξάμηνο του 2020 αρκετά καλύτερα από το μέσο σταθμισμένο όρο της Ευρωζώνης (-9%) και αναμένεται περαιτέρω βελτίωση στο τρίτο τρίμηνο, διάστημα που αποτελεί το αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου της Ελλάδας», τονίζεται.

Συνολικά, στην έκθεση αναφέρεται πως η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί απότομα το 2020, προτού ανακάμψει σταδιακά μεσοπρόθεσμα, υποστηριζόμενη από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, τις επενδύσεις που συνδέονται με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις πρώτες δόσεις επιχορηγήσεων από το πρόγραμμα ανάκαμψης της ΕΕ (NGEU), αλλά και τις υψηλότερες εξαγωγές αγαθών.

«Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει βιώσιμο μεσοπρόθεσμα με την αύξηση της ευπάθειας του χρέους που προκαλείται από την πανδημία να μετριάζεται σε μεγάλο βαθμό από το αρκετά μεγάλο χρηματικό αποθεματικό που διαθέτει η Ελλάδα και τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, που θα συμβάλουν στην επαρκή ικανότητα αποπληρωμής του χρέους», αναφέρει για το χρέος το ΔΝΤ.

Παρ 'όλα αυτά, σημειώνεται πως ο κορωνοϊός φέρνει πρωτοφανή αβεβαιότητα και καθοδικούς κινδύνους για όλους τους τομείς της οικονομίας, και ενισχύει τα προβλήματα που συνοδεύουν από το παρελθόν την Ελλάδα.

Οι βασικοί κίνδυνοι προκύπτουν από ένα σενάριο που η πανδημία θα είναι παρατεταμένη και θα εκτροχιάσει την αναμενόμενη ανάκαμψη του τουρισμού, οδηγώντας και σε σημαντική επιδείνωση των ισολογισμών των τραπεζών.

Στο σημείο αυτό σημειώνεται πως το προσωπικό του ΔΝΤ θα επανεξετάσει την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους κατά την επόμενη διαβούλευση με τις ελληνικές αρχές στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Τι ανέφεραν οι Διευθυντές του ΔΝΤ

Οι Εκτελεστικοί Διευθυντές του ΔΝΤ συμφώνησαν με την αξιολόγηση του προσωπικού. Χαιρέτισαν την πολιτική απάντηση των ελληνικών αρχών στην πανδημία, η οποία ήταν ταχεία, αρκετά μεγάλη και κατάλληλα στοχευμένη για να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Ωστόσο, σημείωσαν πως παραμένουν σημαντικές αβεβαιότητες και κίνδυνοι και στη βάση αυτή, προέτρεψαν τις ελληνικές αρχές να μην αποσύρουν πρόωρα τη στήριξη πολιτικής.

Οι Εκτελεστικοί Διευθυντές του ΔΝΤ συνέστησαν τη διατήρηση της στοχευμένης δημοσιονομικής χαλάρωσης εκ μέρους της κυβέρνησης και την καλή χρήση του δημοσιονομικού χώρου στο εγγύς μέλλον, διασφαλίζοντας παράλληλα τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Επικρότησαν τη δημοσιονομική στήριξη που θα έλθει το επόμενο έτος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και ανέφεραν πως πρέπει να διασφαλιστεί η αποτελεσματική χρήση αυτών των πόρων.

Οι Εκτελεστικοί Διευθυντές του ΔΝΤ υπογράμμισαν επίσης τη σημασία της ιεράρχησης των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, της καλύτερης στόχευσης της κοινωνικής υποστήριξης και της ενίσχυσης της εκτέλεσης των δημόσιων επενδύσεων.

Χαιρέτισαν την πρόθεση των ελληνικών αρχών να υιοθετούν εκτιμήσεις βιωσιμότητας ως προκειμένου να κατευθύνουν τη δημοσιονομική στήριξη σε επιχειρήσεις, οφειλέτες και εργαζόμενους.

Αναφορικά με το χρέος οι Εκτελεστικοί Διευθυντές του ΔΝΤ σημείωσαν ότι η μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής του δημόσιου χρέους της Ελλάδας παραμένει επαρκής, αλλά ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί εάν υλοποιηθούν σοβαροί αρνητικοί κίνδυνοι. Τόνισαν δε ότι η δημοσιονομική σύνεση, οι φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις και η συνεχής στήριξη από την ΕΕ θα είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα του χρέους.

Οι Διευθυντές του ΔΝΤ συμφώνησαν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στις τράπεζες θα πρέπει να αντικατασταθούν σταδιακά από πιο προσαρμοσμένες λύσεις για τους οφειλέτες που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Πρότειναν δε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων αδυναμιών στις τράπεζες και μια ανάλυση κόστους-οφέλους για το εάν πρέπει να συσταθεί εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στη βάση αυτή τόνισαν ότι η αποτελεσματική εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα θα είναι κρίσιμη για τη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον ηθικό κίνδυνο.

Οι Εκτελεστικοί Διευθυντές του ΔΝΤ επαίνεσαν τις αρχές για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παρά την πανδημία. Χαιρέτισαν ιδιαίτερα την πρόοδο στους τομείς της ευελιξίας και του εκσυγχρονισμού της αγοράς εργασίας, του επιχειρηματικού κλίματος, της ψηφιοποίησης και της πράσινης ανάπτυξης. Τέλος, ενθάρρυναν περαιτέρω προσπάθειες για τη διευκόλυνση της επανεκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού, την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και τη συνέχιση της απελευθέρωσης της αγοράς προϊόντων.