ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξηγήσεις ΔΕΣΦΑ για το πρόβλημα ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο

Εξηγήσεις ΔΕΣΦΑ για το πρόβλημα ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο

Ο Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ απαντώντας σε καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η έλλειψη αερίου οφείλεται σε γραφειοκρατική συμπεριφορά του Διαχειριστή) ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας πρέπει να τηρούνται, είτε υπό συνθήκες κρίσεως είτε υπό κανονικές συνθήκες .


Ο ΔΕΣΦΑ σημέιωσε ότι «Ουδέποτε κατέπλευσε πλοίο μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στις εγκαταστάσεις της νήσου Ρεβυθούσας, το οποίο αρνήθηκε να εκφορτώσει για οποιονδήποτε λόγο».

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LARBI NEW M'HIDI), που έχει προγραμματισθεί να εκφορτώσει το Σάββατο, ο ΔΕΣΦΑ σημείωσε ότι δεν το έχει αρνηθεί «υπό την προϋπόθεση συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές και απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας και της πιστοποίησής του σύμφωνα με αυτές που προβλέπονται, προκειμένου να προσεγγίσει πλοίο σε λιμάνι κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το πλοίο, επεσήμανε ο ΔΕΣΦΑ, μεταφέρει Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο και όχι νερό και υπάρχουν ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται είτε υπό συνθήκες κρίσεως είτε υπό κανονικές συνθήκες.

Διευκρίνισε επίσης ότι δεν είναι επιφορτισμένος με την τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο, και δεν ευθύνεται για τον προγραμματισμό των εισαγωγών φυσικού αερίου.

Έσπευσε να αποδώσει το πρόβλημα εφοδιασμού σε καθυστέρηση της εκφόρτωσης πλοίου που είχε προγραμματισθεί για την περασμένη Δευτέρα και στη συνέχεια επαναπρογραμματίσθηκε για σήμερα και τελικά για το ερχόμενο Σάββατο, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί η μείωση ή διακοπή παροχής φυσικού αερίου προς μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.