ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κρίσιμα ορόσημα του 2021 για τις αλλαγές στον κατώτατο μισθό

Τα κρίσιμα ορόσημα του 2021 για τις αλλαγές στον κατώτατο μισθό
Pixabay

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου 2021 θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον νέο κατώτατο μισθό, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου, όταν ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί τον νέο κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον νόμο, το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών.

Η ίδια διαδικασία ορίζει πως ο υπουργός Εργασίας δεν δεσμεύεται από το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, αλλά το λαμβάνει υπόψη του για να προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο το νέο ύψος του μισθού.

Για όσους δεν το γνωρίζουν , ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σήμερα στα 650 ευρώ.

Η ΓΣΕΕ ζητά τον επαναπροσδιορισμό του κατώτατου μισθού, καθώς όπως υποστηρίζει στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μισθός αξιοπρεπούς διαβίωσης, δηλαδή δεν διασφαλίζει στον εργαζόμενο την κάλυψη βασικών του αναγκών και τη δυνατότητα συμμετοχής του στην κοινωνική και πολιτισμική ζωή, που συνιστούν θεμελιακά κοινωνικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία ένας αξιοπρεπής κατώτατος μισθός διαβίωσης θα μπορούσε να προκύψει από την προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο 60% του διάμεσου μισθού. Κατά την ΓΣΕΕ το όριο του 60% του εθνικού διάμεσου εισοδήματος χρησιμοποιείται ευρέως στον ορισμό της σχετικής φτώχειας, ενώ το όριο του 50% είναι ένδειξη απόλυτης φτώχειας.

Αν ο κατώτατος μισθός προσαρμοστεί στο 60% του διάμεσου μισθού, το όριο της σχετικής φτώχειας να γίνει το κατώτατο όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης

Αν και η πρόταση της ΓΣΕΕ έχει λογική θα πρέπει να επισημανθεί πως η ψαλίδα μεταξύ κατώτατου και διάμεσου μισθού έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία έτη, γεγονός που φέρνει πιο κοντά το μέσο εργαζόμενο στο επίπεδο του κατώτατου μισθού, που σημαίνει ότι μεταβολές στον κατώτατο μισθό επηρεάζουν άμεσα μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.