ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534 ευρώ: Συνεχίζονται οι αναστολές και τον Ιανουάριο

Επίδομα 534 ευρώ: Συνεχίζονται οι αναστολές και τον Ιανουάριο

Με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις της κυβέρνησης, το lockdown φτάνει έως τις 11/01/2021. Είναι λοιπόν σίγουρο πως και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα παραμείνουν σίγουρα σε αναστολή οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές όλο αυτό το διάστημα.

Το αυστηρότερο lockdown που ανακοινώθηκε χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα έως τις 11 Ιανουαρίου οδηγεί σε παράταση και των μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Αναστολές και lockdown είναι πλέον σε πλήρη ευθυγράμμιση και το μέτρο θα συνεχίσει μέχρι και την λήξη της καραντίνας. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η εικόνα της πανδημίας στην χώρα στις 11 Ιανουαρίου.

Αν η οικονομία αρχίζει και ανοίγει σταδιακά, μετά τις 11 Ιανουαρίου θα υπάρξει μια μεταβατική φάση στο καθεστώς των αναστολών όπως έγινε και στο πρώτο lockdown. Υπενθυμίζεται ότι μετά το πρώτο lockdown για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν υπήρξε ανώτατο πλαφόν των εργαζομένων που παρέμειναν σε αναστολή το οποίο είχε οριστεί στο 60% του προσωπικού. Επιπλέον οι εργοδότες ήταν υποχρεωμένοι να ακυρώσουν την αναστολή του 40% του προσωπικού τους.

Η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το αν και πώς θα αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που βάζουν πάλι λουκέτο από σήμερα 3 Ιανουαρίου, ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει και νέα αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι για όσο θα είναι κατεβασμένα τα ρολά στις επιχειρήσεις, απόρροια του κορονοϊού, θα σπεύδει με έκτακτα επιδόματα κι ελαφρύνσεις να βοηθά εργοδότες και εργαζόμενους.

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας για τον Ιανουάριο:

Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού: Το συγκεκριμένο μέτρο θα συνεχιστεί και τον Ιανουάριο για όσους εργαζόμενους η σύμβαση εργασίας τεθεί σε αναστολή είτε η επιχείρηση είναι κλειστή υποχρεωτικά μετά από κρατική εντολή είτε θεωρείται πληττόμενη. Το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται σε 534 ευρώ ή διαφορετικά 17,8 ευρώ ανά ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι από το κράτος καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες υπολογίζονται με βάση τον ονομαστικό μισθό.

Αναστολή πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο: Τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία αλλά και οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή. Σε αυτή την περίπτωση η δόση του Ιανουαρίου θα μεταφερθεί στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Ενοίκιο Ιανουαρίου: Αναστέλλεται πλήρως η καταβολή του ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο. Έτσι, δεν θα καταβάλουν ενοίκιο για τον Ιανουάριο, οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, έως τις 11 Ιανουαρίου. Αυτό ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και αφορά το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που κατά την ερχόμενη εβδομάδα παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, αναστέλλεται πλήρως η καταβολή του ενοικίου για τον Ιανουάριο.

Πληρωμή τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρξει δεύτερος κύκλος πληρωμής τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν έως 250 άτομα και με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown - «Όλοι στο σπίτι»: Ποια μέτρα ισχύουν από σήμερα – Οι 5 «κόκκινες» περιοχές της Αττικής