ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταμπουλίδης στο Newsbomb.gr: Δουλεύουμε για να πείσουμε τους ειδικούς να ανοίξει η αγορά

Σταμπουλίδης στο Newsbomb.gr: Δουλεύουμε για να πείσουμε τους ειδικούς να ανοίξει η αγορά
Intime News

Άνοιγμα καταστημάτων: Τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο ανοίγματος του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, με τις συσκέψεις να είναι συνεχείς.

Όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης τις τελευταίες ώρες σχηματοποιούνται τα μέτρα βάσει των οποίων θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα, με το συγκεκριμένο πλαίσιο να τίθενται υπόψη της επιτροπής των ειδικών, οι οποίοι θα συνεδριάσουν αύριο Παρασκευή (15/01).

Πάντως τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών δημιουργούν την προσδοκία πως οι λοιμωξιολόγοι θα ανάψουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα της αγοράς. Πάντως ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την εισήγηση των επιστημόνων στην κυβέρνηση, αναφορικά με τα επόμενα βήματα στη διαχείριση της πανδημίας.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» δεν αποκάλυψε την προσωπική του εισήγηση, εξηγώντας πως δεν θέλει να προκαταβάλει την αυριανή «ετυμηγορία» της Επιτροπής για το άνοιγμα δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ειδικοί εισηγούνται οι δραστηριότητες να ανοίγουν μία-μία, προκειμένου να μπορεί να ελεγχθούν καλύτερα οι επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα.

Άνοιγμα καταστημάτων: Τι προτείνεται

To σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και αργυροχρυσοχοΐας να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click in shop (παραλαβή εντός) καταστημάτων.

Ο πελάτης θα προσέρχεται στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού, αφού προηγουμένως έχει ενημερωθεί για τηλεφωνικά ή με γραπτό μήνυμα για την ημέρα και την ώρα προσέλευσης. Παράλληλα στην είσοδο του καταστήματος θα αναρτάται η λίστα με τα ημερήσια ραντεβού. Όλα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away, όπως ίσχυε έως 2 Ιανουαρίου. Αναφορικά με τα εμπορικά κέντρα θα δίνεται η δυνατότητα για αγορές εντός των καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης και αργυροχρυσοχοΐας και η παραλαβή για όλους τους υπόλοιπους κωδικούς.

O αριθμός των πελατών εντός του καταστήματος θα καθορίζεται από τα τετραγωνικά μέτρα, ενώ δεν έχει διευκρινισθεί έως τώρα εάν θα υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος και αν ναι, πόσος θα είναι αυτός, για την παραμονή των καταναλωτών στο κατάστημα. Αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων που θα επιτρέπεται να είναι μέσα στο κατάστημα μελετώνται τα εξής:

  • Σε καταστήματα έως 20 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται 4 άτομα συνολικά, δηλαδή εργαζόμενοι και πελάτες.
  • Σε καταστήματα από 20 έως 100 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται 4 άτομα, συν 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια από 20 έως 100 τετραγωνικά μέτρα.
  • Σε καταστήματα άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων επιτρέπονται 12 άτομα, συν 1 άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια άνω των 100 μέτρων.

Με το μοντέλο click in shop ο καταναλωτής θα μπορεί να πληρώνει στο ταμείο με μετρητά, ενώ με το click away, εάν δεν έχει πραγματοποιήσει ηλεκτρονικά την πληρωμή, θα πρέπει να πληρώσει αποκλειστικά εκτός του καταστήματος μέσω ασύρματου POS.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έκτακτη προειδοποίηση Καλλιάνου - Αλλοπρόσαλλη κακοκαιρία με εκπλήξεις