ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Χόιερ: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ

Β. Χόιερ: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ

Στην ανάγκη ενός σχεδίου Μάρσαλ για την Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόιερ.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», ο Χόιερ τόνισε ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα «σχέδιο Μάρσαλ», που θα υλοποιηθεί παράλληλα με το πρόγραμμα λιτότητας.

«Την περασμένη χρονιά δώσαμε δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια στην πραγματική οικονομία. Θέλουμε φέτος να το επαναλάβουμε» ανέφερε ο Χόιερ.

Μέχρι στιγμής, η ΕΤΕπ έχει θέσει σε εφαρμογή προγράμματα που αφορούν τον ευκολότερο δανεισμό των επιχειρήσεων, ενώ σε συνεργασία με την Κομισιόν, προωθεί την κατασκευή έργων υποδομής, όπως η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, που σύμφωνα με τον κ. Χόιερ, θα ξεκινήσει σύντομα.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο οργανισμός που διευθύνει μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι χρειάζεται αύξηση της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας κατά 5-10 δισ. ευρώ, ώστε να μην κινδυνεύσει η αξιολόγηση ΑΑΑ, και πρότεινε την επιστροφή των πόρων της Κομισιόν που δεν απορροφήθηκαν στα κράτη-μέλη μέσω της Τράπεζας.

Παράλληλα, ο Χόιερ πρότεινε την αξιοποίηση των Ελλήνων που εργάζονται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και διαθέτουν προσόντα δια της επιστροφής τους στη χώρα ώστε να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της.