ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκ. Βεστερβέλε: «Όχι περισσότερα κονδύλια, αλλά καλύτερα κατανεμημένα»

Γκ. Βεστερβέλε: «Όχι περισσότερα κονδύλια, αλλά καλύτερα κατανεμημένα»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε σε άρθρο του στην γερμανική έκδοση των «Financial Times» αναφέρει ότι η Ελλάδα χρειάζεται «όχι περισσότερα κονδύλια, αλλά καλύτερα κατανεμημένα».

Ο κ. Βεστερβέλε επισημαίνει ότι «χρήματα υπάρχουν, αλλά δεν χρησιμοποιούνται εκεί όπου χρειάζονται κατεπειγόντως λόγω της κρίσης χρέους» και τονίζει ότι για αυτό κάποιοι «δεν θεωρούν τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις ως λύση, αλλά ως μία από τις αιτίες των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, επειδή λένε ότι οδήγησαν στο να επενδυθούν πάρα πολλά στην κατανάλωση αντί σε ανταγωνιστικές τεχνολογίες».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναδεικνύει την ανάγκη να εφαρμοστούν σαφείς κανόνες και να συμφωνηθούν "σε ευρωπαϊκό επίπεδο σαφή κριτήρια σχετικά με το πού επιτρέπεται να δαπανώνται τα αναπτυξιακά κονδύλια και πού όχι, με κριτήρια την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα".

Προτείνει δε οι χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση να στηρίζονται βραχυπρόθεσμα, συμμετέχοντας ελάχιστα με δικά τους χρήματα στην υλοποίηση των έργων, όπως γίνεται ήδη, ενώ ζητεί να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία για τον επαναπροσανατολισμό των ενισχυτικών κονδυλίων προς όφελος της ανταγωνιστικότητας.