ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Παράταση στα μέτρα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα για ένα χρόνο

Κομισιόν: Παράταση στα μέτρα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα για ένα χρόνο

Η Κομισιόν ανακοίνωσε στις 28 Ιανουαρίου 2021 την επέκταση των έκτακτων μέτρων για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα κατά ένα έτος, καθιστώντας τα μέτρα εφαρμόσιμα έως τις 15 Οκτωβρίου 2021 και μάλιστα αναδρομικά, από τις 16 Οκτωβρίου 2020.

Αναλυτικότερα, με την απόφαση που έλαβε η Κομισιόν στις 28 Ιανουαρίου 2021 παρατείνονται τα εξής:

Ενίσχυση για απόσταξη και αποθήκευση κρίσεων και προκαταβολές: τα μέτρα αυτά επιτρέπουν την απoσυμφόρηση του οίνου από την αγορά της ΕΕ, περιορίζοντας τον αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές και βελτιώνοντας τις ταμειακές ροές των φορέων.

Τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν προκαταβολές έως και 100% του κόστους, επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιούν πλήρως τα εθνικά τους κεφάλαια προγράμματος στήριξης και να απελευθερώνουν ταχύτερα την πίεση της αγοράς.

Ανώτερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα μέτρα των εθνικών προγραμμάτων στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα μπορεί να φθάσει το 70%, δηλαδή η αύξηση φθάνει το 20%. Αυτό το μέτρο θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική ανακούφιση στους δικαιούχους.

Αυξημένη ευελιξία στο πλαίσιο προγραμμάτων στήριξης της αγοράς: το μέτρο αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, αυξημένη ευελιξία εργαλείων για τον έλεγχο του παραγωγικού δυναμικού, το λεγόμενο εργαλείο του πρώιμου τρύγου και τη δυνατότητα των κρατών μελών να προσαρμόσουν τα προγράμματα στήριξης του οίνου και για τους δικαιούχους να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης

ΟΑΕΔ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για προσλήψεις 7.000 ανέργων - Δικαιούχοι και μισθοί