ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534 ευρώ: Συνεχίζονται οι αναστολές και τον Φεβρουάριο - Οι αλλαγές

Επίδομα 534 ευρώ: Συνεχίζονται οι αναστολές και τον Φεβρουάριο - Οι αλλαγές

Επίδομα 534 ευρώ: Επανέρχεται για τον μήνα Φεβρουάριο η διαδικασία εκ των προτέρων υποβολής εντύπων μεταβολής κατάστασης του προσωπικού των επιχειρήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» σε όσους εργαζόμενους βγουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας. 

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου θα πληρωθεί στους δικαιούχους η αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ για τις αναστολές εργασίας Ιανουαρίου. Τελευταία μέρα σήμερα Κυριακή 31 Ιανουαρίου για τις δηλώσεις αναστολών από εργοδότες και εργαζόμενους.

Όλοι όσοι δηλωθούν έως και την Κυριακή σε αναστολή σύμβασης εργασίας θα πληρωθούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως βάση υπολογισμού είναι τα 534 ευρώ για όσους παρέμειναν σε αναστολή όλο τον Ιανουαρίου. Διαφορετικά θα δοθεί αναλογία, 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Για τις συμβάσεις που τίθενται σε αναστολή την περίοδο 1-5 Φεβρουαρίου, οι δηλώσεις προαναγγελίας στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» θα μπορούν να υποβληθούν έως και τις 5 Φεβρουαρίου.

Αναφορικά με τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, σε συνέχεια της από 29 Ιανουαρίου ενημέρωσης ότι θα συνεχιστούν και τον Φεβρουάριο (κατά τα πρότυπα της λίστας ΚΑΔ κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Ιανουαρίου), επισημαίνεται ότι η διαδικασία δήλωσης των αναστολών εκ μέρους των εργοδοτών τροποποιείται και καθίσταται προαναγγελτική, με βάση την εμπειρία των τελευταίων μηνών και με στόχο την πιο ορθολογική λειτουργία του συστήματος.

Αναλυτικά:

  • Η αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξης της αναστολής. Ειδικά όμως για τις συμβάσεις εργασίας που τίθενται σε αναστολή από την 1η έως και την 5η Φεβρουαρίου 2021, προς διευκόλυνση των λογιστών, οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων υποβάλλονται εντός του πρώτου πενθημέρου του μηνός αυτού.
  • Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Φεβρουαρίου είτε ολόκληρο τον μήνα.
  • Σε κάθε περίπτωση, κάθε μεταβολή της προαναγγελθείσας αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται και αυτή, με τη διαδικασία της προσωρινής ανακλήσεως.
  • Η προσωρινή ανάκληση επίσης προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα από την έναρξη της μεταβολής.
  • Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία της προαναγγελίας η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζομένους του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισημαίνει:

«Γνωστοποιείται ότι το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας συνεχίζεται και για το μήνα Φεβρουάριο 2021 κατά τα πρότυπα της λίστας ΚΑΔ κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α-Δ) της τελευταίας εν ισχύ Κ.Υ.Α».

Σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ, οι επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα σχετικά παραρτήματα της παρούσας, δύνανται κατά τον μήνα Ιανουάριο κατ΄ ανώτατο χρονικό διάστημα έως τριάντα (30) ημέρες και πάντως όχι πέραν της 31ης Ιανουαρίου 2021:

  • Να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020.
  • Οι ανωτέρω επιχειρήσεις – εργοδότες μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων, μέχρι και του ποσοστού 100% αυτών, ανά υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown – Τι θα γίνει με την εστίαση