ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόλις 3,5 στους 100 καταναλωτές θεωρούν πιθανή την αγορά αυτοκινήτου μέσα στο 2021

Μόλις 3,5 στους 100 καταναλωτές θεωρούν πιθανή την αγορά αυτοκινήτου μέσα στο 2021
INTIME

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της εγχώριας αγοράς αυτοκινήτου, με τους καταναλωτές να εμφανίζονται σε σχετικές έρευνες απρόθυμοι να αγοράσουν αυτοκίνητο, απότοκο της πανδημίας και των περιορισμών στις μετακινήσεις, που επιβαρύνουν αισθητά τη ψυχολογία των πολιτών.

Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανιών Ερευνών (ΙΟΒΕ) η πρόθεση αγοράς αυτοκινήτου εντός των επόμενων 12 μηνών σημείωσε πτώση τον Ιανουάριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -92,1, από -87,6 μονάδες το Δεκέμβριο. Είναι χαρακτηριστικό πως το 96,5% των καταναλωτών δήλωσε στην έρευνα του ΙΟΒΕ ότι δεν είναι πιθανό να αγοράσει αυτοκίνητο εντός του προσεχούς 12μήνου, ποσοστό 4% αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.

Πάντως από την πλευρά τους παράγοντες της εγχώριας αγοράς αυτοκινήτου θεωρούν εφικτό το στόχο των 100.000 μονάδων καινούργιων επιβατικών, το 2021, παρά τις κακές περυσινές επιδόσεις. Σημειώνεται πως οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών έκλεισαν στις 80.977 μονάδες για το 12μηνο του 2020, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 29% σε σχέση με το 2019 (114.109).

Οι επαγγελματίες της εγχώριας αγοράς αυτοκινήτου επισημαίνουν τη σημαντική άνοδο που καταγράφουν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων. Το Δεκέμβριο οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων σημείωσαν αύξηση 10,6%, ενώ η αύξηση των πωλήσεων υβριδικών οχημάτων σε ετήσια βάση ανήλθε στο 16,5%.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο από την έρευνα του ΙΟΒΕ είναι πως αν και η πρόθεση των καταναλωτών για αγορές επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ. τους προσεχείς 12 μήνες ενισχύθηκε τον Ιανουάριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις - 41,8 (από -48,0) μονάδες το Δεκέμβριο, ωστόσο το ενδιαφέρον για απόκτηση ακινήτων ή επισκευή ακινήτων είναι πολύ μικρό.

Είναι ενδεικτικό πως μόλις το 1,8% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει ότι ίσως να προβεί σε αγορά ή κατασκευή κατοικίας τον επόμενο χρόνο και μόλις το 9,8% δηλώνει την πρόθεση πραγματοποίησης σημαντικών δαπανών για βελτίωση ή την ανανέωση της κατοικίας του εντός των επόμενων 12 μηνών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.