ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ η πρωτοφανής υπόθεση της GameStop

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ η πρωτοφανής υπόθεση της GameStop
AP

Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει στις 18 Φεβρουαρίου ακρόαση σχετικά με την πρόσφατη αστάθεια της χρηματιστηριακής αγοράς που σχετίζεται με την GameStop Corp και άλλες μετοχές. 

Η GameStop είναι μια αμερικανική εμπορική αλυσίδα βιντεοπαιχνιδιών, η οποία έχασε μεγάλο μέρος από το μερίδιό της στην αγορά την περασμένη δεκαετία, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της να υποχωρήσει από τα 56 δολάρια το 2013 στα 5 το 2019 και κοντά στα 2,5 στα μέσα περίπου του 2020.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, μάλιστα, είχε προγραμματίσει να κλείσει 450 καταστήματά της φέτος. Ορισμένα funds, λοιπόν, μυρίστηκαν… αίμα και αποφάσισαν να αναλάβουν δράση: «Σορτάρησαν» τη μετοχή της εταιρείας, ποντάροντας στη σύντομη συντριβή της, που θα τους απέφερε σημαντικά κέρδη.

Δυστυχώς γι’ αυτά, όμως, ο «στρατός της Reddit», τα εκατομμύρια των μοναχικών επενδυτών που δίνουν ραντεβού σε εικονικούς τόπους συνάντησης όπως το WallStreetbets και η πλατφόρμα Robinhood, πήραν πρέφα τα σχέδιά τους και αποφάσισαν να αντιδράσουν.

Εκμεταλλευόμενοι το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, οργανώθηκαν ταχύτατα και άρχισαν μαζικές αγορές της συγκεκριμένης μετοχής, εκτινάσσοντάς την στα ύψη: Μέσα στην περασμένη εβδομάδα, η τιμή της δεκαπλασιάστηκε, αγγίζοντας προσωρινά και τα 400 δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή, οι «σορτάκηδες», ανάμεσα στους οποίους και ορισμένοι πολύ γνωστοί, είδαν να κάνουν φτερά σχεδόν 20 δισ. δολάρια από τα κεφάλαια που είχαν ποντάρει.

Η παραπάνω εξέλιξη πυροδότησε πολλά σενάρια και γέννησε ευφάνταστους τίτλους – από την «Εξέγερση των μικροεπενδυτών» μέχρι τον «νέο ταξικό πόλεμο στα χρηματιστήρια». Η υπόθεση κίνησε δε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Μπάιντεν και της νέας υπουργού Οικονομικών και πρώην επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, που έδωσε εντολή στα λαγωνικά της και τις ρυθμιστικές να διαπιστώσουν τι γίνεται. Και πάνω από όλα, να αποτρέψουν με κάθε τρόπο τη δημιουργία μιας νέας «φούσκας», η οποία θα μπορούσε να σκάσει στα χέρια του νέου προέδρου των ΗΠΑ και να στιγματίσει εξαρχής τη θητεία του –.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι ακόμη κι αν σε αυτό το μέτωπο κηρυχθεί ανακωχή, η υπόθεση έχει ανοίξει την όρεξη πολλών, τόσο της «μαρίδας» όσο και των «καρχαριών», που ζητούν εκδίκηση. Οι πρώτοι, για του λόγου το αληθές, φαίνεται πως στόχευσαν χθες πολύ ψηλότερα, οδηγώντας το ασήμι σε υψηλό πέντε μηνών και ωθώντας τις μετοχές κάποιων εταιρειών του κλάδου να κάνουν «άλμα» μέχρι και κατά 50%. Οσο για τους δεύτερους, είναι αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν την ισχύ τους και τις υψηλές προσβάσεις τους, που τους δημιουργούν τη βεβαιότητα πως θα είναι οι τελικοί νικητές.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση GameStop αποκαλύπτει την πλήρη μετάλλαξη που έχει συντελεστεί στα χρηματιστήρια, τα οποία απέχουν πλέον πόρρω από το να τροφοδοτούν με κεφάλαια τις υγιείς επιχειρήσεις για να κάνουν επενδύσεις…