Τεχνική βοήθεια από Κομισιόν για το σύστημα αποτίμησης ακινήτων - Έρχονται οι νέες αντικειμενικές

Αθανάσιος Κουκάκης

INTIME

Θέμα εβδομάδων είναι η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών, καθώς και η επέκταση του συστήματος των τιμών ζώνης.

Έως τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι αντικειμενικές αξίες προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Αν και η διαδικασία για την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2020, επιβραδύνθηκε σημαντικά λόγω της πανδημίας και του συνακόλουθου lockdown. Η επικαιροποίηση των αντικειμενικών τιμών θα συνοδευτεί με επέκταση κατά 30% του συστήματος των αντικειμενικών αξιών στην επικράτεια, σε περιοχές που σήμερα υποφορολογούνται με πολύ χαμηλές αξίες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της κτηματαγοράς με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών αύξηση φόρου θα προκύψει για τους φορολογούμενους που έχουν στη κατοχή τους ακίνητα σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας (Εξάρχεια, Κυψέλη, Πατήσια, Ευελπίδων, Κουκάκι, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Ιλίσια, Σύνταγμα, Χίλτον κ.α) σε περιοχές των νότιων προαστίων (παραλιακή ζώνη Γλυφάδας, Βούλας, Βουλιαγμένης και Ελληνικού) στο Πειραιά, στα δυτικά προάστια και «λαϊκές» συνοικίες (Νίκαια, Αιγάλεω και Περιστέρι κ.α) και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, υψηλότερος θα είναι ο φόρος σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα (Μύκονος, Σαντορίνη, Κέρκυρα κ.α), καθώς και σε ακριβές περιοχές στην Αττική που βρίσκονται δεν έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης.

Θε πρέπει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει μέσω ενός νέου έργου τεχνική υποστήριξη στην ελληνική κυβέρνηση για την επανεξέταση βασικών χαρακτηριστικών του συστήματος αποτίμησης ακινήτων. Μεταξύ άλλων δρομολογείται η αναθεώρηση της μεθοδολογίας αποτίμησης των εμπορικών ακινήτων, καθώς ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του υπάρχοντος συστήματος, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved