ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Σόιμπλε: Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την Ελλάδα

Β. Σόιμπλε: Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την Ελλάδα

Η επιτυχία του νέου ελληνικού προγράμματος διάσωσης δεν είναι εγγυημένη, παραδέχεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε επιστολή του προς τους Γερμανούς βουλευτές, με την οποία ζητά την έγκριση του δεύτερου προγράμματος διάσωσης, ο Σόιμπλε τονίζει ότι «δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι ο δρόμος που έχουμε πάρει θα οδηγήσει στην επιτυχία».

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι πιθανόν δεν είναι η τελευταία φορά που η Γερμανική Βουλή θα ασχοληθεί με την βοήθεια προς την Ελλάδα, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι οποιεσδήποτε άλλες εναλλακτικές λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα έχουν λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας.

«Επειδή είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνηθείσα πορεία {...} είναι η πιο πιθανή να οδηγήσει σε επιτυχία και για αυτό το λόγο είναι δικαιολογημένη, σας ζητώ να στηρίξετε αυτό το πακέτο» σημειώνει ο Σόιμπλε.

Διάγγελμα Μέρκελ

Την ίδια ώρα, η Άνγκελα Μέρκελ, θέλοντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις των βουλευτών της που διαμηνύουν ότι δεν θα εγκρίνουν τη βοήθεια προς τη χώρα μας, ετοιμάζεται να απευθύνει διάγγελμα τη Δευτέρα για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Ο εισηγητής του προϋπολογισμού, Νόρμπερτ Βάρτλ, δήλωσε σε γερμανικά ΜΜΕ ότι 12 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ενδέχεται να καταψηφίσουν το σχέδιο. Ο αριθμός έχει αυξηθεί, καθώς εδώ και μια εβδομάδα, οι αντάρτες ήταν μόλις τέσσερις.

Πάντως, η έγκριση του νομοσχεδίου από την Κάτω Βουλή θεωρείται δεδομένη, καθώς «ναι» αναμένεται ότι θα πουν οι βουλευτές των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών και οι Πράσινοι.

Το πρόβλημα όμως που θα δημιουργηθεί για την Μέρκελ και τους Χριστιανοδημοκράτες, σε περίπτωση που η έγκριση του νομοσχεδίου γίνει λόγω των αντιπολιτευόμενων θα είναι μεγάλο.