ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με «ευελιξία» η αποπληρωμή των κορονοχρεών - Προς επέκταση της αναστολής πληρωμών

Με «ευελιξία» η αποπληρωμή των κορονοχρεών - Προς επέκταση της αναστολής πληρωμών
INTIME

Με το νέο σκληρό lockdown να είναι από σήμερα σε ισχύ το οικονομικό επιτελείο αναζητά τρόπους για το πως θα διευθετήσει τα χρέη των πολιτών και των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν λόγω της καραντίνας και τα οποία έχουν - αρχικά- παγώσει έως το τέλος Απριλίου 2021.

Λόγω της αναστολής εξόφλησης των κορονοχρεών, αλλά και της ύφεσης το Δημόσιο είχε το 2020 λιγότερα φορολογικά έσοδα κατά 8,8 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 43,198 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής εκτίμησης -προ πανδημίας - για φορολογικά έσοδα 51,99 δισ. ευρώ.

Σχεδόν τα 6 δισ. ευρώ φόρων από τα 8,8 δισ. ευρώ της απόκλισης του 2020 αφορούν σε βεβαιωμένες φορολογικές οφειλές η είσπραξη των οποίων έχει «παγώσει» από το Μάρτιο του 2020 και είχε προβλεφθεί πως θα «ξεπαγώσει» τον προσεχή Απρίλιο.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η δυνατότητα αποπληρωμής των κορονοχρεών θα εξετασθεί τον Απρίλιο, το νέο lockdown επιταχύνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Έτσι, η ειδική ρύθμιση για τα κορονοχρέη, η οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό είχε προγραμματιστεί να τρέξει από τον Μάιο πιθανότατα να μετατεθεί για το τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο για τη διευθέτηση των χρεών που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία προβλέπει :

  • Επέκταση της αναστολής εξόφλησης των οφειλών που λήγουν τέλη Απριλίου έως το τέλος του 2021.
  • Εξόφληση οφειλών σε 24 άτοκες δόσεις.
  • Εξόφληση οφειλών σε 48 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Ευελιξία από την ΕΕ

Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευελιξία για να σχηματοποιήσει τις ρυθμίσεις αυτές, καθώς το νέο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ δίνει το περιθώριο αναστολών, ρυθμίσεων και άλλων διευκολύνσεων πληρωμής οφειλών με ορίζοντα έως το τέλος του 2022.

Συγκεκριμένα, με πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν επιτρέπονται τα καθεστώτα ενισχύσεων που συνίστανται σε προσωρινή αναβολή της καταβολής φόρων ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τα οποία εφαρμόζονται σε επιχειρήσεις που πλήττονται ιδιαίτερα από την έξαρση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θεωρεί ότι τα καθεστώτα ενισχύσεων που συνίστανται σε προσωρινή αναβολή της καταβολής φόρων ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τα οποία εφαρμόζονται σε επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων ατόμων) που πλήττονται ιδιαίτερα από την έξαρση της νόσου COVID-19, για παράδειγμα σε συγκεκριμένους τομείς, περιφέρειες ή σε εταιρείες ορισμένου μεγέθους, συμβιβάζονται με την εσωτερική αγορά βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ.

Αυτό ισχύει επίσης για τα μέτρα που προβλέπονται σε σχέση με τις φορολογικές υποχρεώσεις και τις υποχρεώσεις κοινωνικής ασφάλισης με σκοπό τη χαλάρωση των περιορισμών ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της αναβολής των πληρωμών που οφείλονται σε δόσεις, της ευκολότερης πρόσβασης σε προγράμματα πληρωμής φορολογικών οφειλών και της χορήγησης περιόδων απαλλαγής από τόκους, της αναστολής της είσπραξης φορολογικών οφειλών και της ταχείας επιστροφής φόρων.

Η ενίσχυση χορηγείται πριν από τις 30 Ιουνίου 2021 και η καταληκτική ημερομηνία για την αναβολή δεν είναι μεταγενέστερη της 31ης Δεκεμβρίου 2022.