ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα λάβουν αυξήσεις εν μέσω πανδημίας – Οι μισθωτοί δυο ταχυτήτων και οι «τυχεροί» συνταξιούχοι

Ποιοι θα λάβουν αυξήσεις εν μέσω πανδημίας – Οι μισθωτοί δυο ταχυτήτων και οι «τυχεροί» συνταξιούχοι
Pixabay

Σε μια περίοδο που η πανδημία και τα lockdown οδηγούν σε διαρκή συρρίκνωση των εισοδημάτων σχεδόν όλων των Ελλήνων, υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που θα λάβουν μεγάλες αυξήσεις, προερχόμενες από το παρελθόν. 

Πρόκειται για περίπου 185.000 συνταξιούχους οι οποίοι δικαιούνται αύξηση στην κύρια σύνταξή τους έως 11,8% και οι οποίοι θα δουν από τον Απρίλιο «αυγατισμένους» του τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Η επίδραση των lockdown στα εισοδήματα, ειδικά του ιδιωτικού τομέα, είναι μεγάλη. Αν και τα στοιχεία για το τρέχον lockdown θα αργήσουν να δημοσιευθούν τα στατιστικά δεδομένα για τις επιπτώσεις των προηγουμένων εγκλεισμών είναι εξαιρετικά περιγραφικά.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2020, κατά το οποίο το lockdown βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, οι μισθολογικές εξελίξεις ήταν δραματικές. Ο μέσος μηνιαίος μισθός μειώθηκε από 885 ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σε 802 ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2020, δηλαδή κατά 10%.

Ωστόσο, ακόμα πιο ανησυχητική ήταν η αύξηση του αριθμού των ατόμων που έλαβαν ως αμοιβή λιγότερα από 200 ευρώ τον μήνα. Από 1% των μισθωτών στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 το ποσοστό τους ανήλθε στο 11,2% των μισθωτών στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα εργαζόμενοι του Δημοσίου και συνταξιούχοι είναι οι πλέον προστατευμένοι. Ενδεικτικά η μέση κύρια σύνταξη διαμορφώνεται σε 733,22 ευρώ και η μέση επικουρική στα 194,38 ευρώ. Ο δε μέσος μισθός στο Δημόσιο αγγίζει τα 1.100 ευρώ και ο κατώτατος τα 780 ευρώ.

Πάντως, από τα τέλη Μαρτίου οπότε η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή τον νέο ασφαλιστικό νόμο, κάποιοι συνταξιούχοι θα δουν τα εισοδήματα τους να αυξάνονται.

Οι αυξήσεις οφείλονται στα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης και στην αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Ο νέος νόμος έχει τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί για τη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, με αποτέλεσμα να δικαιούνται τις αυξήσεις μαζί με τα αναδρομικά που προκύπτουν από την ημερομηνία αυτή και μετά.

Πρόκειται για περίπου 185.000 συνταξιούχους οι οποίοι δικαιούνται από 1ης Οκτωβρίου 2019 αύξηση στην κύρια σύνταξή τους έως 11,8% λόγω των νέων υψηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Στο τέλος του επόμενου μήνα, με τις συντάξεις του Απριλίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τις 13 Μαΐου 2016. Στο τέλος Απριλίου, με τις συντάξεις του Μαΐου θα καταβληθούν οι αυξήσεις σε όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και εφόσον η αύξηση που δικαιούνται υπερκαλύπτει την προσωπική διαφορά που αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.