ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μακροοικονομικές εξελίξεις και εμβόλια στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup

Μακροοικονομικές εξελίξεις και εμβόλια στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup
European Union

Οι μακροοικονομικές εξελίξεις, τα εμβόλια και οι προοπτικές πολιτικής στην ευρωζώνη θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

Η συζήτηση θα βασιστεί στις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στο πεδίο της υγείας, τις οποίες θα παρουσιάσουν ο Μάικλ Ράιαν, Εκτελεστικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης στον Τομέα της Υγείας, και ο Μπρους Άιλγαρντ, Ανώτατος Σύμβουλος αρμόδιος για την Κοινή Αποστολή ΠΟΥ-Κίνας για την COVID-19.

Ουσιαστικά από τη σημερινή συζήτηση θα προκύψει το κατά πόσο η υγειονομική κατάσταση επιβάλει τη συνέχιση της ρήτρας διαφυγής για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το 2022.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν και για τον διεθνή ρόλο του ευρώ. Η συζήτηση έρχεται σε συνέχεια των κατευθύνσεων που χάραξε η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης του Δεκεμβρίου 2020 και της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19 Ιανουαρίου 2021 με τίτλο «Το ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα: προώθηση του ανοικτού χαρακτήρα, της ισχύος και της ανθεκτικότητας».

Ο διεθνής ρόλος του ευρώ είναι ένα από τα στοιχεία της ανοικτής, στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Το Eurogroup έχει συζητήσει το θέμα επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια, έπειτα από τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης του Δεκεμβρίου 2018, η οποία ζήτησε να δοθεί ώθηση στις σχετικές εργασίες.

Τέλος, το Eurogroup θα εξετάσει τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά στη φερεγγυότητα του εταιρικού τομέα βάσει σημειώματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πανδημία έχει επηρεάσει σοβαρά τον εταιρικό τομέα, οδηγώντας τις κυβερνήσεις να λάβουν πρωτοφανή μέτρα κρατικής στήριξης για την οικονομία. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να παρακολουθείται η κατάσταση στον εταιρικό τομέα και να ανταλλάσσονται απόψεις για την όσο το δυνατόν καλύτερα στοχευμένη διάθεση της στήριξης αυτής.

Στη βάση αυτή, τον Απρίλιο θα ακολουθήσει θεματική συζήτηση σχετικά με τα πλαίσια αφερεγγυότητας – πτώχευσης στη ζώνη του ευρώ.