ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικές εισφορές: Τρίμηνη παράταση «ανάσα» για ληξιπρόθεσμες οφειλές - Οι δικαιούχοι

Ασφαλιστικές εισφορές: Τρίμηνη παράταση «ανάσα» για ληξιπρόθεσμες οφειλές - Οι δικαιούχοι

Για τον Ιούνιο παραπέμπεται η αποπληρωμή των χρεωστικών υπολοίπων που έχουν προκύψει μετά την μεγάλη εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019 -  «Ανάσα» για τις οφειλές που βαρύνουν 800.349 ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

Τρίμηνη παράταση για ληξιπρόθεσμες οφειλές εκκαθάρισης περισσότερων από 800.000 μη μισθωτών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία αναμένεται να δοθεί με υπουργική απόφαση.

Αφορά οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση αποπληρωμής 5 δόσεων. Λόγω της νέας 3μηνης παράτασης στην αποπληρωμή των εν λόγω οφειλών, η ρύθμιση των 5 δόσεων στην οποία έχουν ενταχθεί, να αρχίσει να «τρέχει» από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Έτσι, η πληρωμή της πρώτης από τις πέντε δόσεις που προβλέπονται, μεταφέρεται αντί της 31ης Μαρτίου, στην 30η Ιουνίου 2021.

Υπενθυμίζεται πως μετά την μεγάλη εκκαθάριση των εισφορών του 2019, τελευταία χρονιά κατά την οποία εφαρμόστηκε το σύστημα εισφοροδότησης μη μισθωτών με βάση το φορολογητέο εισόδημα, προέκυψαν χρεωστικά υπόλοιπα για 800.349 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Πρόσφατη εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ, υπενθύμισε πως θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του 2019 έως τις 31 Μαρτίου 2021, ενώ οι επόμενες δόσεις έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα. Με την νέα παράταση του υπουργείου Εργασίας, η εξυπηρέτηση της ρύθμισης θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου, όταν και θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη από τις 5 δόσεις. Δίνεται έτσι νέα «ανάσα» 3 μηνών για την αποπληρωμή των οφειλόμενων του 2019.

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη υπογράμμισε ότι σύντομα θα περάσει υπουργική απόφαση για την τρίμηνη παράταση στην εκκαθάριση των εισφορών.

«Κύριε Κατρίνη για το θέμα που θέσατε δεν είναι αναγκαίο να περάσει διάταξη νόμου. Θα περάσει υπουργική απόφαση και για την κατηγορία που λέτε (δηλαδή τους μη μισθωτούς) θα δοθεί τρίμηνη παράταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διακοπές ρεύματος - ΔΕΔΔΗΕ: Απομένει η αποκατάσταση μικρών τμημάτων σε επτα περιοχές