ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «άγνωστες» επενδύσεις της Motor Oil, η νέα ατζέντα του DFC και τα αποτελέσματα της Fοurlis

Οι «άγνωστες» επενδύσεις της Motor Oil, η νέα ατζέντα του DFC και τα αποτελέσματα της Fοurlis

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι πράσινες επενδύσεις της Motor Oil

Τί σχέση έχει η Motor Oil με την ηλεκτροκίνηση και τα «έξυπνα» υλικά εξοικονόμησης ενέργειας; Έχει επενδύσει σε αυτά. Όχι στην Ελλάδα, αλλά στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η Motor Oil διαθέτει συμμετοχές σε δύο καινοτόμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην «πράσινη» ενέργεια. Η μία είναι η Phase Change Energy Solutions, που θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη λύσεων ελέγχου θερμοκρασίας και ενεργειακής απόδοσης. Η Phase Change Energy Solutions έχει αναπτύξει το προϊόν BioPCM, μια πατενταρισμένη, μη τοξική και μη διαβρωτική οικογένεια υλικών αλλαγής φάσης (PCMs), που μπορούν να αποθηκεύσουν μεγάλες ποσότητες θερμότητας. Αυτά τα υλικά είναι ταχέως αναπτυσσόμενα, καθώς όταν εφαρμόζονται σε κτήρια, βελτιώνουν την ενεργειακή τους συμπεριφορά και οδηγούν σε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, σε σχέση με τα παραδοσιακά υλικά μόνωσης.

Η δεύτερη εταιρεία που έχει επενδύσει η Motor Oil περισσότερα από 2,2 εκατ. ευρώ είναι η εταιρεία FreeWire Technologies, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή λύσεων φόρτισης και ισχύος ηλεκτρικών οχημάτων. Η FreeWire Technologies έχει αναπτύξει ένα εμβληματικό προϊόν το Boost Charger, το οποίο μπορεί να συνδεθεί με υφιστάμενες υποδομές δικτύου χαμηλής τάσης, επιτρέποντας γρήγορη φόρτιση υψηλής ισχύος μέσω μιας ενσωματωμένης μπαταρίας ιόντων λιθίου 160 kWh. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση ηλεκτροκίνητων οχημάτων όπου οι συνδέσεις δικτύου υψηλής ισχύος δεν είναι άμεσα διαθέσιμες ή όπου το κόστος είναι απαγορευτικό. Η FreeWire Technologies σκοπεύει να αναπτύξει περισσότερους από 2.500 γρήγορους σταθμούς φόρτισης έως το 2025, ενώ έχει ήδη υπογράψει συμφωνία διάθεσης των προϊόντων της με τον μεγαλύτερο διαχειριστή δικτύου φόρτισης του Ηνωμένου Βασιλείου, την bp pulse. Η Motor Oil διαθέτει άνω του 6% των μετοχών της FreeWire Technologies, επένδυση που δείχνει πως με σιωπηρό τρόπο η ελληνική εισηγμένη τοποθετείται σε τεχνολογίες αιχμής που θα κατακλίσουν την αγορά τα προσεχή χρόνια.

Αλλαγή πλεύσης από το DFC

Κάποιοι ενδεχομένως να θυμούνται τον Άνταμ Μπόιλερ (Adam Seth Boehler) τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιχείρησης Οικονομικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ (Development Finance Corporation – DFC) που μας είχε επισκεφτεί το φθινόπωρο και φωτογραφιζόταν με τον Κυριακό Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη, επισκεπτόμενος Ναυπηγεία και υποσχόμενος επενδύσεις σε ενεργειακά project. Ο συμπαθέστατος Άνταμ μας άφησε καιρούς, παραιτηθείς μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον πρόεδρο Μπάιντεν και ήδη η νέα αμερικανική κυβέρνηση ψάχνει το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει. Και τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον για το DFC είναι πως οι ΗΠΑ θα κρατήσουν πιο φειδωλή επενδυτική πολιτική για χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες θεωρούνται αναπτυγμένες και θα δώσουν προσοχή σε αισθητά φτωχότερες οικονομίες. Οπότε μην βιαστούμε να προεξοφλήσουμε την έλευση κρατικών αμερικανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, κάτι που ο φίλτατος Αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Ρ. Πάιατ έχει πολλές φορές προαναγγείλει, αλλά ακόμη δεν το έχουμε δει να συμβαίνει…

Ωράριο ασφαλείας

Επιτελικά σχέδια απόκρουσης του κορωνοϊού δεν αναπτύσσει μόνον το κυβερνητικό επιτελείο, αλλά και ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων Δημήτρης Ντζανάτος. Ο νέος επικεφαλής της ΕΕΕΠ όρισε διαφορετικά ωράρια προσέλευσης των υπαλλήλων της Αρχής στην εργασία τους, τα οποία απέχουν μεταξύ τους, ώστε να περιορισθεί ο συνωστισμός και ο συχνοτισμός. Έτσι, οι ώρες προσέλευσης στην εργασία των υπάλληλων της ΕΕΕΠ θα ξεκινούν από τις 7 το πρωί και θα φθάνουν έως τις 9 το πρωί και οι ώρες αποχώρησης θα είναι από τις 3 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.

Οι υπάλληλοι της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων θα έχουν περιθώριο έως το τέλος του μήνα να διαλέξουν το ωράριο που θα ακολουθήσουν και αυτό το ωράριο θα το εφαρμόσουν - δεσμευτικά και ανέκκλητα - μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021. Προγραμματισμός είπαμε, όχι παίξε γέλασε.

Οι άμυνες της Fourlis

Την προσεχή Τρίτη και μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Fourlis Ανώνυμη Εταιρεία Συμμέτοχων. Μια ημέρα μετά θα διεξαχθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, και η ετήσια ενημέρωση των αναλυτών και των θεσμικών επενδυτών, οπότε θα καταδειχθεί πλήρως το πως η πανδημία έχει επιδράσει στη λειτουργία της εταιρείας συμμέτοχων. Δεδομένου ότι η Διοίκηση της Fourlis ξέρει να παίζει άμυνα εκτιμάται πως οι απώλειες θα είναι διαχειρίσιμες. Να σημειωθεί πως λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία ο Όμιλος, προκειμένου να ελέγξει τις αρνητικές επιπτώσεις μιας πιθανής ανοδικής κίνησης των επιτοκίων, είχε συνάψει συμβόλαια ανταλλαγής επιτοκίων, μετατρέποντας μέρος του δανεισμού από κυμαινόμενο σε σταθερό επιτόκιο τριών έως πέντε ετών. Η εξέλιξη των πραγμάτων έδειξε πως αυτή η κίνηση δεν είχε καλό timing, ωστόσο αποτυπώνει την κουλτούρα της Διοίκησης της Fourlis. Εκείνη τη χρονική στιγμή είχε υπολογιστεί πως μία μεταβολή κατά 1% του επιτοκίου δανεισμού του Ομίλου Fourlis θα αύξανε (μείωνε) ισόποσα την καθαρή θέση και τα αποτελέσματα του Ομίλου κατά 1,46 εκατ. ευρώ. Έτσι, κρίθηκε πως έπρεπε να συνομολογηθούν τα συμβόλαια ανταλλαγής επιτοκίων. Ωστόσο, ο κορωνοϊός έφερε τα πάνω κάτω…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.