ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένα ενοίκια: Ξεκίνησαν οι πληρωμές ιδιοκτητών για Νοέμβριο - Δεκέμβριο

Μειωμένα ενοίκια: Ξεκίνησαν οι πληρωμές ιδιοκτητών για Νοέμβριο - Δεκέμβριο

Ενοίκια: Άρχισε η καταβολή των αποζημιώσεων για τα μειωμένα ενοίκια Νοέμβριου - Δεκεμβρίου

Οι πληρωμές αφορούν σχεδόν 100.000 δικαιούχους με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να είναι ιδιοκτήτες που είχαν εκκρεμότητα από πληρωμές του Δεκεμβρίου.

Καθώς οι έλεγχοι και η διασταύρωση των ΚΑΔ είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, αναμένεται όπως και τον προηγούμενο μήνα οι πληρωμές του Δεκεμβρίου να καθυστερήσουν να ολοκληρωθούν.

Για αυτό το μήνα όσες αιτήσεις καταθέσουν οι δικαιούχοι θα ελέγχονται και θα διασταυρώνονται αυτόματα από το σύστημα ενώ οι αποζημιώσεις Δεκεμβρίου προσεγγίζονται στα περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά

Τα ποσά των αποζημιώσεων για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο αντιστοιχούν στο 50% των απωλειών που προκύπτουν από το «κούρεμα» ενοικίων κατά 40%. Έτσι, ουσιαστικά η αποζημίωση αντιστοιχεί στο 20% των συμφωνημένων στη σύμβαση ενοικίων.

Για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο επειδή άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των αποζημιώσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. 'Ετσι, όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές με κρατική εντολή δεν θα πληρώσουν ενοίκιο στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Γι' αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν αποφασίστηκε η αποζημίωση στον εκμισθωτή από το Κράτος να διαμορφώνεται στο 80% του αρχικά συμφωνηθέντος ενοικίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν πληρώνουν καθόλου ενοίκιο μόνον όσες εταιρείες ήταν κλειστές με κρατική εντολή και ανήκουν και σε συγκεκριμένους ΚΑΔ:

  • Εταιρείες που είναι εκτός των συγκεκριμένων κλάδων, αναλόγως της περίπτωσης, είτε πληρώνουν κανονικά το ενοίκιο ή το 60%.
  • «Κουρεμένο» κατά 40% ενοίκιο καταβάλουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή και
  • οι φοιτητές τέκνα αυτών.

Ποιοι απαλλάσσονται τον Μάρτιο

Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή και από το ενοίκιο Μαρτίου για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή.

  • Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές το ενοίκιο του Μαρτίου θα είναι μειωμένο κατά 40% .
  • Οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας δικαιούνται και το Μάρτιο μείωση κατά 40% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή και για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία του.
  • Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα εισπράξουν ενοίκια τον Μάρτιο θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Πότε ανοίγουν σχολεία και καταστήματα – Οι πιθανές ημερομηνίες για καφέ, μπαρ, εστιατόρια