ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση αναμένει 3,571 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους το 2021

Η κυβέρνηση αναμένει 3,571 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους το 2021
Pixabay

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει ήδη εδώ και τρεις μήνες προειδοποιήσει πως οι στόχοι για τα φορολογικά έσοδα του 2021 είναι φιλόδοξοι και πως οι αυξήσεις που προβλέπονται σε συγκεκριμένους φόρους δεν είναι συμβατές με το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον.

«Εκτιμούμε ότι μπορούν να εγερθούν ορισμένες επιφυλάξεις ως προς την έκταση των προαναφερόμενων αυξήσεων», ήταν η σχετική αναφορά του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Παρά τις προειδοποιήσεις αυτές, αλλά και παρά το νέο lockdown, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν αναθεώρησε τους στόχους για τις φορολογικές εισπράξεις και χθες εξέδωσε απόφαση με την οποία έθεσε στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τους ίδιους στόχους για τις εισπράξεις με εκείνες που αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2021.

«Οι στόχοι θα πρέπει να υλοποιηθούν σωρευτικά και στο ακέραιο», ξεκαθαρίζει η σχετική απόφαση, θέτοντας στην ΑΑΔΕ τα 49,68 δισ. ευρώ, ως το μίνιμουμ των επιδιωκόμενων εσόδων.

Αλλά είναι αυτή η πρόβλεψη ρεαλιστική; Το σχέδιο τουpπροϋπολογισμού 2021 προέβλεπε σημαντική αύξηση των εσόδων, κυρίως λόγω της προβλεπόμενης οικονομικής μεγέθυνσης και της αύξησης της απασχόλησης. Ωστόσο, το lockdown του Φεβρουαρίου και ο ήδη κακός από άποψη επιδόσεων Ιανουάριος έχουν «ναρκοθετήσει» αυτή την αισιόδοξη εκτίμηση.

Παρόλα αυτά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά πως τα φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού 2021 αναμένεται να είναι εφέτος αυξημένα κατά 3,571 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020 (+8,1%). Η αύξηση αυτή εκτιμάται πως θα προέλθει από την αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 2,46 δισ. ευρώ, από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (+139 εκατ. ευρώ), τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων (+163 εκατ. ευρώ) και νομικών προσώπων (+830 εκατ. ευρώ).

Αλλά μια παράμετρος που ήδη έχει ανατραπεί έχει να κάνει με τη σταδιακή αποπληρωμή μέρους των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που είχαν ανασταλεί κατά το 2020. Η κυβέρνηση εκτιμούσε πως αυτή θα συνεισέφερε στα έσοδα 224 εκατ. ευρώ αρχής γενομένης από το Μάιο. Μετά την παράταση της προθεσμίας εφάπαξ πληρωμών έως το τέλος του 2021 και την εναλλακτική δυνατότητα τμηματικής αποπληρωμής σε 2 έως 4 έτη, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά, το στόχος αυτός , έχει αναθεωρηθεί.

Τέλος, μια ακόμη αστοχία στο σκέλος των εσόδων αφορά στην εκτίμηση για την αύξηση κατά 709 εκατ. ευρώ (+3,5%) των εσόδων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης από ασφαλιστικές εισφορές, λόγω αύξησης της απασχόλησης. Και αυτή η εκτίμηση δεν επιβεβαιώνεται ακόμη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.